WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Historische figuren

Moe'ammar al-Kaddafi

Kaddafi, Moe'ammar al-, of Khaddafi (bij Sirte sept. 1942), Libisch militair en politicus, volgde een militaire loopbaan, studeerde geschiedenis in Bengasi en bezocht in 1965 een militaire academie in Engeland. Hij behoorde tot de geheime revolutionaire beweging, de Vrije Officieren voor Eenheid en Socialisme, die op 1 sept. 1969 het bewind van koning Idris omverwierp teneinde de feodale structuur op te heffen en LibiŽ een actieve rol in het Midden-Oosten te laten spelen.
Medio sept. 1969 werd Kaddafi tot voorzitter van de Revolutionaire Raad benoemd, tevens opperbevelhebber der strijdkrachten. In 1970-1972 was hij ook regeringsleider. In 1977 werd hij secretaris-generaal van het toen ingestelde algemene volkscongres (= staatshoofd). In 1979 werd hij op eigen verzoek van deze functie ontheven, maar hij bleef de belangrijkste man.
Kaddafi's politiek is erop gericht LibiŽ de functie van een anti-imperialistisch revolutionair centrum in de wereld te laten vervullen. In het Groene boekje ontwikkelde hij zijn ideeŽn over een politiek stelsel dat noch communistisch noch kapitalistisch is. Zijn impulsieve uitspraken en initiatieven hadden vaak een nadelige invloed op LibiŽs betrekkingen met andere landen. Wegens zijn vermeende betrokkenheid bij internationaal terrorisme voerde de Amerikaanse luchtmacht op 15 april 1986 een bombardement uit op zijn hoofdkwartier. Sindsdien lijkt hij een gematigder opstelling te kiezen.
Niettemin werd hij door de Verenigde Staten verantwoordelijk gehouden voor de bomaanslag op een Amerikaans passagiersvliegtuig boven het Schotse plaatsje Lockerbie in december 1989. LibiŽ werd getroffen door sancties van de Verenigde Naties en raakte in een internationaal isolement. Ook in het binnenland had Kaddafi te maken met steeds meer onrust.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be