WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De moerassneeuwhoen

Orde : Galliformes - familie : Tetraonidae - geslacht : Lagopus en soort : Lagopus lagopus. Tot deze hoenderfamilie behoren het korhoen uit EuraziŽ en het hazelhoen, die vaak op dezelfde plaatsen broeden.
Moerassneeuwhoenders zijn perfect uitgerust om in een koud klimaat te overleven. Daarom blijven de meeste vogels met het naderen van de herfst liever in het arctische en alpiene toendragebied dan naar warme streken te migreren. Ze zijn experts in het opgaan in hun omgeving. Hun verenkleed wisselt van schutkleur met het veranderen van de seizoenen : witte veren in de winter en bonte in de zomer. Ze zijn een geliefd jachtobject en komen veel voor in hun verspreidingsgebied.
Deze vogel voelt zich thuis in het hoge noorden. Hij heeft zich aangepast aan de barre omstandigheden. Hij kan worden aangetroffen in gebieden met kreupelhout van wilgen en berken, open plekken in naaldwouden vlak onder de boomgrens en op koude steppes. In de loop van het jaar ruit de moerassneeuwhoen drie maal om zijn verenkleed af te stemmen op de weergesteldheden. 's Winters zorgt de verengroei op de poten ervoor dat de vogel over de sneeuw kan lopen. Zijn wetenschappelijke naam is hiervan afgeleid : het Griekse woord lagos betekent haas en pous betekent voet.
Deze hoen is een geharde vogel die in staat is de winter door te komen, levend op een eenzijdig menu. Hij voedt zich noodgedwongen met planten die arm zijn aan calorieŽn en proteÔnen. Maar door weinig te bewegen spaart hij energie en door zich in te graven in de sneeuw beschut hij zich tegen extreme koude. Het sneeuwhoen heeft een naar beneden gebogen snavel, ideaal om knoppen, bladeren, takjes en vruchten mee af te bijten. Hij klautert vaak onhandig rond tussen lage takken, op zoek naar malse knoppen en rijpe bessen. 's Winters, als het voedsel schaars is, is hij soms wel zes uur bezig met het verzamelen van twijgjes en kiemen in berkenbomen.
Deze grondbewoner houdt zich zoveel mogelijk schuil. Eten zoeken doet hij in de schemering. De rest van de dag en de nacht brengt hij door op een verborgen plek, waar hij zijn veren verzorgt. Zodra hij naar buiten komt, zet deze vogel het op een vliegen met wild geklapwiek, afgewisseld met glijvluchten. Deze bliksemstart is een afleidingsmanoeuvre om roofdieren niet op het spoor te zetten van zijn hol.
Gedurende de broedtijd scheiden moerashoenderparen zich af van de zwerm. Het nest is een ondiepe kuil, bekleed met plantenresten. Het vrouwtje legt glanzende, gele eieren met donkerbruine spikkels. Ze broedt ze in ongeveer 22 dagen uit. Gedurende deze tijd en nadat de kuikens uit het ei zijn gekomen, houdt het mannetje de wacht. De kuikens ontwikkelen zich snel en maken soms hun eerste vlucht al wanneer ze nog maar dertien dagen oud zijn.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be