WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

De muskusos

Orde : Artiodactyla - familie : Bovidae - geslacht : Ovibos en soort : Ovibos moschatus. Ondanks zijn uiterlijk en naam maakt de muskusos deel uit van de subfamilie van de geitgazellen.
Met één van de langste ruwharige vachten van alle zoogdieren houdt de muskusos het warm en droog, ondanks de barre omstandigheden van zijn arctisch leefgebied. Zijn imposante, gedrongen lijf valt des te meer op als hij op zoek is naar voedsel in een omgeving die het grootste deel van het jaar bedekt is met sneeuw. Dit dier heeft de laatste ijstijd overleefd en ondanks de jacht door de mens hebben zich opnieuw gezonde populaties in zijn inheemse woongebied gevestigd.
Tijdens de paartijd in de zomer scheiden de stieren via de klieren boven hun ogen een sterke muskusachtige geur af en vechten met elkaar om het recht om te paren. Een rivaal die de dominante stier uitdaagt, stampt snuivend en met dreigende blik op de grond, waarna ze met zo'n veertig kilometer per uur op elkaar afstormen en hun hoorns met een daverende klap op elkaar slaan. De verliezers vormen vrijgezellenkuddes of trekken alleen verder, op zoek naar een andere kudde om over te nemen. In de herfst sluiten ze zich weer aan bij gemengde kuddes. Na de paring werpt het vrouwtje aan het einde van de lente één kalf. Dit kan al na een week grazen, maar voedt zich het eerste jaar nog met de moedermelk.
In de zomer trekt de muskusos naar een vallei of meeroever waar op een dunne laag vruchtbare grond volop gras, mos, kleine bodemplanten en wilgen groeien. Omdat het lang licht is, kan het dier zich en en nacht voeden en reserves opbouwen voor de winter, waarin sneeuwstormen en periodes van slecht weer het moeilijker maken om zich te voeden. Doordat hij zich beperkt tot onbeschutte grond die alleen 's winters met een dunne laag sneeuw bedekt is, eet de muskusos taaie planten zoals vossenbes en besheide. De zomers en winterse voedselgebieden liggen nog geen honderd kilometer uit elkaar, zodat het dier niet ver hoeft te trekken en energie kan sparen.
Een muskusos is een sociaal dier dat zijn leven doorbrengt op de Arctische toendra waar de grond het grootste deel van het jaar bevroren is. Hoewel er grote kuddes van honderd dieren bestaan, komen kuddes van acht tot twintig dieren, onder leiding van een dominante stier, vaker voor. Tijdens de seizoenstrek bakent de kudde territorium af via geurklieren aan hun poten. De hoeven hebben twee teven en scherpe randen die in de ijzige grond grijpen.
Ooit kwam de muskusos veel voor in Groenland, Canada en van Noord-Alaska tot de Hudsonbaai. Inuitvolken jaagden op hem voor zijn vlees en vacht en voor de grote hoorns waar ze bogen en snijwerk van maakten. Rond 1990 waren er alleen al in Canada ongeveer 109.000 dieren en hun aantal blijft nu stabiel.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be