WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De muskusrat

De muskusrat behoort tot de familie van de knaagdieren Muridae, één van de 29 families binnen de Rodentia-orde. Geslacht : Ondatra - soort : Ondatra zibethicus.
De muskusrat is genoemd naar de muskusachtige substantie die hij uitscheidt en gebruikt om zijn territorium te markeren. Hij lijkt op een bever, en leeft in en rond het water, waar hij een nest bouwt dat door een gracht wordt beschermd tegen roofdieren. Zijn vruchtbare paringsgraad en leefgebied dat zich uitstrekt tot ver buiten zijn inheemse gebied, zorgen ervoor dat zijn toekomst er goed uitziet.
De muskusrat construeert zijn huis gewoonlijk in moerasgebieden waar hij naast het water nestelt. Hij maakt een huis van plantenstengels dichtgepleisterd met modder voor isolatie. Langs stromen en rivieren graven muskusratten onderling verbonden holen, met tunnels tot tien meter in de oever. Hoewel hij veel roofdieren heeft, waaronder de snoek, otters, wezels, sommige slangen, uilen en vooral nertsen, verdedigt de muskusrat zichzelf fel. Hij schreeuwt schril en ontbloot zijn tanden. Hij voelt zich niet prettig op het land en zwemt zeer goed. Ook is hij een geoefende duiker en hij kan bijna een kwartier onder water blijven.
De muskusrat heeft stropers in Noord-Amerika lang voorzien van inkomen. De vacht wordt verhandeld als muskusratbont, het vlees werd ooit verkocht als moeraskonijn, en de muskus wordt gebruikt als basis voor parfum. Op plaatsen waar dichte muskusratpopulaties zijn, wordt de vegetatie kaal gegeten en graven ze gaten in de oever, waardoor ze structurele schade toebrengen en water vertroebelen. Daarom worden er ieder jaar miljoenen omgebracht. De muskusrat werd in het begin van de twintigste eeuw geïntroduceerd in Europa en komt daar nu in veel landen voor. In de dertiger jaren werden ze uitgeroeid in Groot-Brittannië.
In het zuiden van hun leefgebied kunnen muskusratten ieder moment paren, maar in het noorden beperkt de paring zich tot de lente en de zomer. In deze tijd worden mannetjes zeer agressief en vechten ze vaak en luid. Het vrouwtje werpt haar jongen in een nest of hol, of in een ongebruikt nest van een watervogel, terwijl het mannetje in een kleiner nest in de buurt leeft. Beschermd door beide ouders groeien de kleine jongen snel. De eerste tien weken van hun leven vermeerderen ze hun gewicht maar liefst veertig keer. Met nog maar drie weken kunnen de jongen zwemmen en ze zijn een week later gespeend.
Stugge water- en oeverplanten domineren het voedsel van de muskusrat. In Noord-Amerika vormen lisdodden en grote lisdodden de belangrijkste, terwijl Europese dieren van waterlelies houden. Andere favorieten zijn gele lis, fonteinkruid en riet, evenals gewassen, tuinfruit en wortels. Als opportunist eet de muskusrat bijna alles wat hij kan vinden, waaronder strandgapers, waterslakken, mosselen, rivierkreeft, wormen en kikkers. De winter is zwaar voor de muskusrat, vooral wanneer het water dichtvriest. Kan hij geen voedsel meer vinden, dan kan hij de binnenmuren van zijn huis opeten.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be