WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Negengordelig gordeldier
Groep : op het land levende zoogdieren

Van de zes soorten gordeldier met een lange neus, is het negengordelig gordeldier de enige die in Noord-Amerika voorkomt. Met zijn zware pantser van dikke, hoornachtige platen, kan dit vreemd ogende dier zich tot een harde bal oprollen om zich tegen roofdieren te beschermen. Hij is miljoenen jaren lang vrijwel onveranderd gebleven en kan zes minuten op het water blijven drijven door zijn maag als een ballon op te blazen en zijn adem in te houden.
Graven is voor het negengordelig gordeldier een belangrijke bezigheid. Met zijn krachtige klauwen graaft hij een netwerk van maximaal vijftien holen binnen zijn territorium, dat bij voorkeur uit zachte, zanderige grond bestaat. Bovengronds kan dit trage dier er snel vandoor gaan als hij wordt opgeschrikt. Bij een aanval rolt hij zich vaak op of verdwijnt hij in ťťn van zijn tunnels. Ondanks zijn stevige, bepantserde lichaam kan hij zich indien nodig ook in het water redden. Om een groot stuk over te steken, zuigt hij lucht op om zijn maag op te blazen, zodat hij blijft drijven als hij naar de overkant zwemt. Eenmaal veilig op het droge laat hij een paar uur lang de overtollige lucht weer uit zijn lichaam lopen.
Hoewel er over veel gordeldiersoorten weinig bekend is en vele zeldzaam worden, komt het negengordelig gordeldier nog vrij veel voor, met name omdat zijn verspreidingsgebied groter is dan dat van andere gordeldieren. De grootste bedreiging vormt de aantasting van zijn leefgebied door houtkap en uitbreiding voor de landbouw. Ook is dit dier op veel plaatsen een geliefde culinaire lekkernij en wordt er stevig op hem gejaagd vanwege zijn vlees.
Gordeldieren leven meestal solitair, maar komen in de zomer samen om te paren. Een mannetje dat met een vrouwtje heeft gepaard, trekt verder om andere bereidwillige partners te zoeken. In noordelijke delen van hun verspreidingsgebied kan het vrouwtje de innesteling van het eitje enkele maanden uitstellen zodat haar jongen niet in de winter worden geboren. De jongen kunnen al een paar uur na de geboorte lopen en worden vier tot vijf maanden gezoogd. Jonge gordeldieren hebben zachte, leerachtige schilden die pas verharden als ze volgroeid zijn. De voornaamste vijanden zijn de prairiewolf, de rode lynx en roofvogels.
Gordeldieren zijn aaseters die alles eten wat op hun weg komt. Naast zijn hoofdmenu, dat uit insecten zoals kevers en mieren bestaat, voeden ze zich met bladeren en vruchten en tijdens de winter met dode dieren, kleine reptielen of amfibieŽn en af en toe een rivierkreeft of vogelei. Gordeldieren gaan vooral tijdens de nacht uit eten en snuffelen dan luidruchtig tussen droge bladeren, rottende boomstammen en gebladerte. Met hun lange, gevoelige snuit sporen ze zelfs insecten op die twintig cm onder de grond leven.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be