WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Nevelpanter
Groep : op het land levende zoogdieren

Als enig lid van het geslacht Neofelis is de nevelpanter, net als zijn hoger levende neef de sneeuwpanter uit de Himalaya, zeldzaam en heeft hij een mythische status. Met zijn fraai gevlekte vacht vermengt de kleur van de nevelpanter zich perfect met het vlekkerige licht van het Aziatische regenwoud. Met zijn lenige lijf beweegt hij zich soepel door de bomen en hij kan zelfs met één klauw aan een tak blijven hangen. Toch hebben zijn uitgesproken camouflagetekening en schuwe levensstijl hem niet tegen jagers kunnen beschermen.
De nevelpanter leeft het liefst in het regenwoud, al komt hij ook voor in met struikgewas begroeid gebied in Nepal en in de mangrovemoerassen op Borneo. Omdat hij voor tijdens de nacht actief is, laat deze wilde kat meestal geen sporen achter en wordt hij zelden waargenomen. Hij is heel lenig en houdt zich schuil in de bomen, waar hij wacht tot er prooi voorbij komt. Overdag gebruikt hij de bomen meestal als rustplaats. Met zijn sterke, brede poten grijpt hij de takken en gebruikt zijn lange staart voor het evenwicht. Zo kan hij razendsnel zelfs met zijn kop naar beneden uit een boom klimmen. Zijn krachtigste wapen zijn vier vlijmscherpe snijtanden, die perfect geschikt zijn om vlees te verscheuren.
Door zijn schuwe karakter is er weinig bekend over de voortplantingsgewoonten van deze kat in het wild. In gevangenschap is hij monogaam en men vermoedt dat hij in het wild meestal solitair leeft en alleen samenkomt om te paren. De paring kan op elk moment van het jaar plaatsvinden. Zo'n drie maanden later werpt het vrouwtje een nest van hooguit vijf welpen op een geschikte, afgelegen plek, zoals de holte van een boom. Met vijf weken krijgen ze van hun moeder les in jachttechniek. Ze speent de welpen, die met negen maanden onafhankelijk zijn, tot ongeveer vijf maanden. Met ongeveer twee jaar kunnen de jongen zich voortplanten.
De nevelpanter eet allerlei soorten prooi. Hij vergaart zijn voedsel bij voorkeur op de grond, al grijpt hij ook geregeld onoplettende dieren uit een boom. Boven aan zijn menu staan kleine, veel voorkomende dieren zoals vogels, kleine herten zoals de muntjak, en andere kleine zoogdieren zoals knaagdieren. Vooral apen, makaken, gibbons en kleine orang-oetans eet hij graag. Bij gelegenheid pakt hij ook grote herten en zelfs de stekels van een stekelvarken of de slagtanden van een wild zwijn schrikken hem niet af. Ligt er een boerderij op zijn weg, dan doodt hij de kippen of neemt hij een geit mee.
Er zijn naar schatting amper 10.000 nevelpanters over in het wild en dat aantal neemt gestaag af. Belangrijkste oorzaak is de aantasting van het leefgebied (regenwoud), als gevolg van ontbossing voor landbouwgrond. De internationale handel van het dier of delen ervan is verboden. Ook is hij in het grootste deel van zijn verspreidingsgebied beschermd.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be