W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Kruiden en specerijen - overzicht

Nigelle

Nigella sativa.

De nigelle behoort tot de sterk verspreide familie van de ranonkelachtigen en komt met ongeveer twintig soorten vooral in de landen rondom de Middellandse Zee voor. De nigelle is een ��njarige plant die een hoogte van ongeveer veertig cm bereikt en van het voorjaar tot de herfst bloeit. De vermenigvuldiging geschiedt door bijtijds in het voorjaar te zaaien. De vruchten vormen vijfvakkige vruchtdozen die, wanneer ze rijp zijn, ingezameld worden; na het drogen worden de zaadjes eruit geschud. De nigelle is verwant met de in onze tuinen groeiende Nigella damascena of juffertje-in-het-groen. De zaden van de nigella zijn zwart en lijken op die van de ui. Ze smaken aanvankelijk bitter, maar even later scherp en peperachtig. Als specerij wordt de nigelle gebruikt in Egypte, de landen van het Midden-Oosten en in India. Ook in de Europese keuken wordt de nigelle wel toegepast. De gedroogde zaadjes worden op brood en bakkerswaren gestrooid. De maagslijmwand wordt door de nigelle niet geprikkeld, maar omdat het zaad enkele giftige stoffen bevat, is gebruik in grote hoeveelheden af te raden. In Engeland wordt de nigelleplant 'love-in-a-mist' en 'devil-in-the-bush' genoemd.


 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google