W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Nijlpaard
Groep : op het land levende zoogdieren

Met zijn enorme afmetingen en een grote bek - die hij wel 150 graden kan openen en waarmee hij een krokodil van drie meter doormidden kan happen - is het nijlpaard een uniek en indrukwekkend dier. Om zijn gevoelige huid tegen de brandende zon te beschermen brengt hij achttien uur per dag in het water door, en verenigt daar het nuttige met het aangename, want hij houdt van het gezelschap van zijn soortgenoten. Groepen van vijftien dieren of meer - vooral vrouwtjes, jongen en een enkel dominant mannetje - dutten, zwemmen en wentelen zich in het water tot het tijd is om te eten.
Het nijlpaard is goed aangepast aan het leven in het water. Ogen, oren en neusgaten liggen aan de bovenkant van zijn kop, zodat hij kan ademen, zien en horen terwijl hij bijna onder water is. Hij kan zijn neusgaten en oren afsluiten als hij helemaal onder gaat en tot wel dertig minuten onder water blijven ! Een mannetje, bul genoemd, markeert zijn territorium door mest en urine langs de oevers te sproeien. Hij verblijft hier een aantal jaar met zijn vrouwtjes en neemt uitdagingen van andere mannetjes aan door zijn bek open te sperren en zijn gevaarlijke tanden te tonen, die dodelijke wonden kunnen toebrengen. Jonge bullen worden als ze zes jaar oud zijn meestal uit de groep verdreven. Sommige gaan in een vrijgezellengroep leven, of aan de randen van de nijlpaardengemeenschap.
Nijlpaarden grazen het liefst langs de oevers van hun verblijfplaats aan het water, maar dwalen soms tot drie kilometer af om de verse grassen te zoeken, die ze afgrazen met hun sterke lippen. In tijden van voedselschaarste eten ze waterplanten en zelfs olifantenmest. De hoeveelheid voedsel is gering voor hun lichaamsgrootte (ongeveer veertig kg) maar hun levensstijl is dan ook niet echt energiek. Nachtelijke eetsessies kunnen vijf tot zes uur duren, en die tijd brengen volwassen dieren vaak alleen door, aangezien ze niets van roofdieren te vrezen hebben. Alleen de jongen blijven bij hun moeder en beginnen met vijf maanden met grazen.
De voortplanting vindt plaats in het droge seizoen, zodat de kalveren in de regenachtige maanden oktober en april geboren worden. Hoewel de baby vrij klein is, nog geen vijftig kg, kan hij binnen de vijf minuten zwemmen en lopen. Hij drinkt onder water bij zijn moeder en gaat om de paar minuten naar boven om te ademen. Een moeder houdt haar jong een aantal jaar bij zich, en het is heel gewoon om een rij kalveren van uiteenlopende leeftijden hun moeder te zien volgen, de jongste het dichtst bij haar en de oudste achteraan. Vrouwtjes vormen groepen, zodat ze makkelijker op elkaars jongen kunnen passen. Er zijn ongeveer 200.000 nijlpaarden en het dier wordt momenteel niet bedreigd. Hun hoektanden zijn echter in trek vanwege de kwaliteit van het ivoor en ook hun huid is geld waard. Het vlees is een belangrijke voedselbron voor de lokale bevolking. Jacht en stroperij vormen dan ook in toenemende mate een probleem.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be