WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De Noord-Amerikaanse bever

De Noord-Amerikaanse bever is een knaagdier, net als de rat en de eekhoorn. Orde : Rodentia - familie : Castoridae - geslacht : Castor en soort : Castor canadensis.
De Noord-Amerikaanse bever, het op één na grootste knaagdier ter wereld, heeft een stevig en gespierd lichaam en krachtige poten. Geen ander zoogdier, ook de mens niet, besteedt zoveel tijd en aandacht aan het bouwen van zijn huis. Elke groep bevers heeft een eigen deel van een beek of meer, omringd door bossen, en bouwt een complex netwerk van dammen, kanalen en burchten. Naarmate de hoofddam vorm krijgt raakt het land erachter overstroomd. Zo ontstaat een poel waar zich een groot deel van het leven van de bevergemeenschap afspeelt.
Bevers voeden zich met bladeren, scheuten, twijgen en boombast, vooral van espen, esdoorns, berken, populieren en wilgen. Ze negeren de harde buitenbast en scheuren deze af om de zachte binnenkant te bereiken. Tijdens de zomer knabbelen de bevers aan de stengels van waterlelies en andere planten in de poel. Aan het einde van de zomer verzamelen ze twijgjes en takken. De voorraad kan meer dan 1000 kg wegen en biedt een constante aanvoer van voedsel in de winter. Het grootste deel wordt opgegeten door jonge bevers. Oudere dieren leven op hun vetreserves.
Bevers leven in kleine familiegroepen van een paar, dat een heel leven bij elkaar blijft, en soms wel tien jongen van verschillende leeftijden. Ze verdedigen hun poel tegen andere bevers en markeren hun territorium met een muskusachtige substantie, die castoreum word genoemd. De paring vindt plaats in de winter, wanneer de poel meestal bevroren is. Tussen april en juni brengt het vrouwtje in een nestkamer met boombast en houtsnippers twee tot vier jongen ter wereld. Bij hun geboorte zijn de kleintjes ongeveer 38 cm lang. Ze hebben hun ogen geopend en een zachte vacht. De jongen worden na twee maanden niet meer gezoogd, maar blijven twee jaar bij hun ouders. Daarna kunnen ze tot wel tien kilometer trekken om zich bij een andere kolonie te voegen of er zelf een te vestigen.
Overdag rusten bevers in een hol in de rivieroever of in een burcht van boomstammen, takken, modder en stenen. Burchten worden meestal in het midden van de poel gebouwd als extra bescherming tegen roofdieren, zoals wolven, beren en lynxen.
In de achttiende en negentiende eeuw werden veel bevers om hun kostbare bont afgeslacht. In de negentiende eeuw werden elk jaar meer dan 100.000 pelzen verhandeld. Bevers werden ook gedood vanwege de schade die ze aanbrachten aan de bomen de oevers van de rivieren en binnen 150 jaar was de soort uit een groot deel van Noord-Amerika verdwenen. Door wettelijke bescherming kunnen bevers inmiddels weer terugkeren naar hun oude leefgebieden.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be