WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De Noord-Amerikaanse otter

Orde : Carnivoren - familie : Mustelidae - geslacht : Lontra en soort : Lontra canadensis.
Op zijn buik van een modder- of sneeuwhelling glijden is ťťn van de lievelingsspelletjes van de Noord-Amerikaanse otter. Het is buiten de paartijd een bijzonder speels en sociaal zoogdier. Hij is intelligent, nieuwsgierig en past zich gemakkelijk aan; hij gedijt op de grens van water en land. De Noord-Amerikaanse otter is een efficiŽnte jager die leeft van allerlei waterdieren. Ondanks al zijn charme is er veel op hem gejaagd en is hij verdreven uit leefgebieden waar hij vroeger voorkwam.
De winter is de start van de paartijd. Een vrouwtjesotter, die tot 46 dagen loops is, markeert oriŽntatiepunten met haar geur. Een geÔnteresseerd mannetje brengt enkele dagen met haar door en put zich uit in wrijven, liefkozen met de snuit en pelsverzorging, maar na de paring verlaat hij haar doorgaans. Het innestelen van bevruchte eitjes in de baarmoeder kan worden uitgesteld, wat de gebruikelijke draagtijd van twee maanden oprekt tot bijna een jaar. De jongen worden daardoor geboren op het gunstigste moment. Met vier weken gaan de oogjes van de jongen open; na vier maanden zijn ze gespeend. Na twee maanden beginnen de jongen het nest te verlaten en te zwemmen.
Een snelle stofwisseling betekent dat de otter veel tijd doorbrengt met het zoeken naar voedsel. Van zonsopgang tot halverwege de ochtend is de jachttijd. Hoog op het menu staan waterdieren en amfibieŽn, variŽrend van vis en schelpdieren tot krabben en kikkers. Ook eieren van bodemnestelende vogels worden wel gegeten. In ondiep water waadt de otter methodisch naar voren, waarbij hij stenen besnuffelt en in holtes port om rivierkreeftjes en vissen op te jagen. In dieper water duikt hij onder, stuwt zich met zijn achterpoten en staart voort en gebruikt zijn snuit om mogelijke prooi te vinden. Hij houdt het meestal bij tragere soorten vissen, zoals karper, voorn, donderpad, meerval, liervis en serpeling. Hij duikt, vaak van onderen, op een vis af en zwemt met zijn prooi in zijn bek naar de oever om hem op te eten.
De otter verblijft meestal in onaangeroerde vegetatie langs de oevers van een rivier of meer. Daar bewoont hij een leger of een geschikt hol, zoals een holte tussen boomwortels. Hij trekt het liefst in bestaande bouwsels. De otter maakt een bed van rietstengels die hij afknaagt. Hij is meestal tijdens de nacht actief, maar heeft geen vaste tijd van waken. Een mannetje bestrijkt een gebied van 43 kilometer langs de waterkant, dat vaak kleinere gebieden van vrouwtjes overlapt.
Bijna alle Amerikaanse staten staan een beperkte jacht toe en dus wordt de otter nog steeds bejaagd om zijn mooie pels. De soort blijft veelvoorkomend in gebieden als de Grote Meren en de Mississippidelta, waar elk jaar tienduizenden otters worden gevangen. Watervervuiling is een bedreiging en de dieren blijven zeldzaam in gebieden die sterk zijn veranderd.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be