WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De noordelijke gladde dolfijn

De noordelijke gladde dolfijn of Lissodelphis borealis. Grootte : lichaamslengte twee tot drie meter; de mannetjes zijn over het algemeen groter dan de wijfjes. Gewicht tot ongeveer 120 kg. Uiterlijk : de snuit is bij deze en de zuidelijke gladde dolfijn iets naar beneden gebogen. Een slanke, bruine of zwarte walvis met een witte vlek aan de kin, keel en borst, die naar de staart toe uitloopt in een brede, witte band. Staartvin diep ingesneden en puntig. Geen rugvin, 46 tot 48 scherp gepunte, kleine tanden in elke kaakhelft. Jongen licht- tot donkergrijs, ongeveer zestig cm lang.
Verspreidingsgebied : wijf verbreid in gematigde wateren van het noordelijke deel van de Grote Oceaan van Japan tot zuidelijk CaliforniŽ. In de herfst en de winter trekken ze naar het zuiden en dichter naar de kust, in het voorjaar en zomer meer naar het noorden, in dieper water.
Een levendige en veel voorkomende dolfijn, die vaak in scholen van tien tot honderd dieren wordt gezien, van tijd tot tijd in enorme aantallen, tot tweeduizend dieren en zelfs meer. In het oostelijk deel van de Grote Oceaan verzamelen zij zich rond eilanden en zandbanken waar pijlinktvis en vis overvloedig voorkomen; klaarblijkelijk zoeken zij hun voedsel voornamelijk aan de oppervlakte van het water. Men noemt de soorten van dit geslacht ook wel walvisdolfijnen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be