WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De noordelijke zeebeer

De noordelijke zeebeer behoort tot de Otariidae-familie van de oorrobben. Orde : Pinnipedia - geslacht : Callorhinus en soort : Noordelijke zeebeer.
Pronkend met zijn dikke vacht en wel vijf keer zwaarder dan de vrouwtjes, domineert de woeste noordelijke zeebeer zijn grote harem op de zandkust. Noordelijke zeeberen zijn behendig op het land, waar ze hun achtervinnen gebruiken om zich voort te bewegen. Maar het zijn ook vlugge onderwateracrobaten, die op een zeer vakkundige manier omrollen en diep duiken als ze op jacht zijn naar een maaltje.
Zeeberen leven vooral alleen en zijn tijdens de nacht op zee. Ze slapen overdag terwijl ze op hun zij drijven. Zeeberen komen zelden aan land, behalve om te paren, en zijn meestal te vinden in water met een temperatuur van zes tot elf graden Celsius, zo'n 48 tot 100 kilometer uit de kust. Deze robben reizen verder dan elke andere robbensoort tijdens hun seizoenstrek van de paargebieden op de kleine eilandjes ten oosten van Rusland, zuidoost door de Golf van Alaska, en naar het uiterste zuiden, naar wateren tegen de Mexicaanse grens aan. Ze zijn beweeglijker op het land dan hun meeste soortgenoten omdat ze hun lange vinnen onder hun lijf kunnen draaien, waardoor ze betere balans en steun hebben bij het bewegen.
Noordelijke zeeberen zijn 's avonds en 's morgens het meest actief, maar ook wel tijdens de nacht, als de prooidieren dichter aan het oppervlak komen om te eten. Hoewel ze meestal alleen opereren of in kleine groepjes, komen robben vaak bij elkaar in grotere groepen tot wel twintig dieren, op plekken waar veel kleine scholen vis voorkomen. Deze zeeberen eten wel meer dan 75 soorten vis, maar geven de voorkeur aan jonge kabeljauw met wit vlees die voorkomt voor het continentaal plat in de Beringzee, terwijl buiten in de open oceaan een overvloed is aan pijlinktvis. Haring, lantaarnsvissen en ansjovis behoren tot hun gebruikelijke prooi.
Bullen (mannetjes) komen begin juni bij de paargebieden aan en bakenen territoria af die ze agressief verdedigen. Ze worden gevolgd door de koeien (vrouwtjes), die twee weken later toekomen, en nog drachtig zijn van het vorige seizoen. Ongeveer twee dagen nadat ze aan wal zijn gekomen, bevalt elke koe van één kalf. Al zes dagen later is ze 48 uur bronstig en paart opnieuw. Vertraagde innesteling zorgt ervoor dat de bevruchte eicel zich op tijd ontwikkelt, zodat het jong geboren wordt in het volgende paarseizoen. De jongen worden vier maanden gespeend. Begin augustus keren de mannetjes terug naar de oceaan, kort daarna gevolgd door de vrouwtjes en de pups.
Noordelijke zeeberen zijn kwetsbaar door de robbenjacht, visnetten en door bedreiging van vissers met wie ze concurreren om dezelfde vis.  Bovendien heeft de internationale bonthandel deze soort erg uitgebuit. Net als alle robbensoorten zijn ze gevoelig voor verontreiniging en voor verwondingen, veroorzaakt door vissersboten en netten.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be