WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De noordelijke zeeolifant

De noordelijke zeeolifant of Mirounga angustirostris. Grootte : mannetje lichaamslengte 5 tot 6,5 meter; gewicht van grote, volwassen mannetjes 3000 tot 4000 kg. Wijfje vee kleiner : drie tot vier meter lang en gewicht tot ongeveer duizend kg. Uiterlijk : een zeer grote, olifantsgrijze rob, gelijkend op zijn zuidelijke tegenhanger, misschien iets kleiner. Volwassen mannetjes hebben een hangende slurf, die boven hun bek zit, die ze opblazen als ze zich bedreigd voelen en gebruiken bij het maken van resonerende geluiden.
Verspreidingsgebied : werpt jongen op eilanden ter hoogte van Zuid-CaliforniŽ en Baja California, verspreid over nabijgelegen eilanden en, zeldzamer, op eilanden onder de kust, naar het noorden zover als Alaska.
Noordelijke zeeolifanten verlaten hun gewone verblijfplaatsen op de eilanden in de herfst en de vroege winter. Volwassen mannetjes duiken weer op in december, als het weer nog koel is. De dominerende bullen bezetten plaatsen op het strand, waar de wijfjes zich bij hen voegen als ze uit zee opduiken; in januari en februari vormen ze kleine, wisselende harems van wel een dozijn koeien, waar andere mannetjes met geweld worden buiten gesloten. De jongen, die tussen januari en maart worden geboren, hebben zij gedurende zes tot acht weken lang bij zich en zwemmen ermee in de branding tijdens de laatste fasen van de zoog- en speenperiode. De paring vindt plaats is januari of februari; de volwassen dieren duiken weer op in het late voorjaar en de zomer om te verharen. Deze soort werd in de negentiende eeuw bijna tot uitroeiens toe bejaagd. Naar men zegt resteerde tegen het begin van de jaren negentig een populatie van niet meer dan twintig dieren. Nu ze onder bescherming zijn geplaatst, is de populatie inmiddels tot een geschat aantal van 30.000 of meer toegenomen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be