W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Poolgebieden

De noordpool en de zuidpool

Het gebied rond de noordpool bestaat voor een groot deel uit water. Het zuidpoolgebied is bedekt met een korst van dertig miljoen kubieke kilometer sneeuw en ijs.
Daardoor zijn de geheimen van de zuidpool veel minder achterhaald dan die van de noordpool. Om die achterstand in te halen werken wetenschapsmensen van vele naties in het zuidpoolgebied eendrachtig samen en worden er geen territoriale eisen gesteld.

Noordpool en zuidpool
Als we een sinaasappel doorsnijden om hem uit te persen, dan valt het snijvlak samen met wat we bij de aardbol het evenaarsvlak noemen. Houden we de twee helften weer tegen elkaar in de oorspronkelijke stand en steken we er een breinaald doorheen, in een richting loodrecht op dat snijvlak, dan neemt die naald dezelfde positie in als de (denkbeeldige) as waarrond onze aardbol zijn dagelijkse omwenteling volbrengt. De punten waar die breinaald naar buiten steekt, zijn dan de polen.
We onderscheiden dus twee polen, de noordpool en de zuidpool. Nauwkeuriger uitgedrukt : de geografische noordpool en zuidpool. Daarnaast bestaan ook nog de magnetische noordpool en zuidpool, maar die twee vallen helemaal niet samen met de geografische. Een kompasnaald wijst niet naar het geografische noorden, maar naar het magnetische en de magnetische noordpool treffen we niet aan op 90 graden noorderbreedte, maar een heel stuk zuidelijker : in de archipel ten noorden van het Canadese vasteland. Op dergelijke wijze wijkt ook de positie van de magnetische zuidpool sterk af van die van de geografische : de magnetische zuidpool vinden we aan de rand van het uitgestrekte zuidpoolcontinent, aan de kust die op Australi� is geori�nteerd, op een punt dat ongeveer tweeduizend kilometer verwijderd is van de geografische zuidpool.
De poolgebieden zijn de koudste gebieden op aarde. Dat komt door de stand die de hierboven genoemde wentelingsas van de aarde, in de ruimte gezien, inneemt ten opzichte van de zon. Nauwkeuriger gezegd, ten opzichte van het zogenaamde eclipticavlak. Dat is het vlak waarin de aardbol zijn jaarlijkse omloopbaan om de zon volbrengt. Die stand is zodanig, dat de zonnestralen het aardoppervlak het steilst treffen in de gebieden aan beide kanten van de evenaar : de tropen. Doordat de aarde bolvormig is wordt de invalshoek van de zonnestralen op het aardoppervlak steeds minder steil naarmate we meer naar het noorden of naar het zuiden gaan. Daardoor moet de warmte die we aantreffen in een gegeven bundeltje zonnestralen, op hogere breedte worden verdeeld over een veel groter stuk aardoppervlak dan ter hoogte van de evenaar. Het gevolg is een minder intense verwarming van de grond op die hogere breedte.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be