WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De Noordse pijlstormvogel

Orde : Procellariiformes - familie : Procellariidae - geslacht : Puffinus en soort : Noordse pijlstormvogel. Deze familie van pijlstormvogels en stormvogels kent zeventig soorten.
Hij brengt het grootste deel van zijn leven vliegend over de Atlantische Oceaan door, maar hij broedt op afgelegen eilanden. Om zijn overlevingskans te vergroten, komt deze zeevogel in de nacht aan land om één enkel ei te leggen, en brengt hij zijn jong groot in een hol. Langzaam als hij is op vaste grond, is hij van deze geheimzinnigheid afhankelijk om roofdieren te slim af te zijn.
Helemaal thuis in de lucht, maakt de Noordse pijlstormvogel gebruik van de thermiek die door de golven wordt voortgebracht, om zijn vlucht kracht bij te zetten. Hij klappert langzaam met zijn vleugels en zweeft voor langere periodes, gewoonlijk blijft hij binnen tien meter van het oceaanoppervlak. Met zijn zwakke poten die ver achteraan zijn lijf zitten, is hij een slechte loper en niet goed aangepast aan het leven op het land. Voordat de winter intreedt, trekt deze in groepen levende vogel naar de oostkust van Zuid-Amerika of naar Zuid-Afrika.
Aangekomen bij eilanden, vormen pijlstormvogels grote kolonies dichtbij de zee. De vogels landen alleen onder de beschutting van de avond. Ze kiezen hellende grond uit die vrij is van roofdieren, en gebruiken hun snavels en poten om een hol te graven met een kamer aan het einde. Ze kunnen ook bezit nemen van verlaten konijnenholen. Tijdens het paarritueel strijkt het paar elkaars veren glad en zingt samen, vooral tijdens de nacht. Het vrouwtje legt één ei, en beide ouders broeden om beurt het ei gedurende zo'n 55 dagen. Twee dagen na het uitkomen laten de ouders het kuiken overdag alleen en voeren hem 's nachts een stinkende, olieachtige substantie die bestaat uit deel verteerd voedsel. Ze verlaten het jong wanneer hij zijn volledige verenkleed heeft, met negen tot elf weken.
Noordse pijlstormvogels voeden zich uitsluitend op zee, zowel overdag als 's nachts, afhankelijk van de prooi. Als ze jagen op pijlinktvis, wachten ze tot ze 's nachts aan het oppervlak komen. Wanneer andere prooi zoals kleine vissen en schaaldieren aanwezig zijn, vangen pijlstormvogels ze overdag. Om hun voedselinname aan te vullen volgen ze vissersboten, wachtend op een feestmaal van afgedankte vis. Als ervaren jagers, gebruiken ze verschillende manieren om hun prooi te vangen. Ze kunnen aan de oppervlakte blijven, gebruik makend van hun snavels om hun vangst te grijpen. Maar ze duiken ook onder water, waarbij ze hun vleugels gebruiken om te 'vliegen' en ze vooruit te drijven.
Met een geschatte wereldpopulatie van zo'n 250.000 tot 300.000 broedende paren, doen deze migranten het zeer goed. Er is echter een afname in sommige gebieden, zoals de Azoren en Madeira, als gevolg van menselijke exploitatie.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be