WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Numbat
Groep : op het land levende zoogdieren

De numbat is het enige lid binnen zijn familie van de Myrmecobiidae. De numbat is een buideldier zonder buidel. En nog ongebruikelijker is dat hij ook het enige termietenetende buideldier is. Op een gewone dag eet hij zo'n 20.000 termieten. De numbat kwam ooit veel voor in grote gebieden in AustraliŽ, maar begeeft zich nu in een klein gebied door de vernietiging van zijn leefgebied en de invoering van uitheemse zoogdieren, zoals de vos.
Rotte blokken hout bieden numbats zowel eten als een schuilplaats. Zulke blokken trekken termieten aan, die de numbat eet. Het is ook een ideale schuilplaats voor de numbat als hij wordt achtervolgd door een roofdier. Daarom verzekert hij zich ervan dat hij verschillende blokken hout verspreid heeft liggen op zijn leefterrein. De numbat wurmt zich door een gat in een blok hout dat voor een vos te klein is om binnen te dringen. De houd op het achterste van de numbat is heel dik, en wanneer er een kwetsbaar gat in de blok zit, stopt hij zijn achterste erin om te voorkomen dat het roofdier binnenkomt. Gemiddeld beslaat het leefgebied zo'n twintig hectare, het gebied dat minimaal nodig is om verzekerd te zijn van voldoende termieten.
Gezien zijn grootte, schuwe natuur en gebrek aan verdedigende hulpmiddelen, zou de numbat een nachtjager moeten zijn, maar anders dan de meeste andere kleine buideldieren, is de numbat overdag actief. Met zijn supergevoelige snuit besnuffelt hij de bosbodem op zoek naar termietenkolonies die verstopt zitten in rottende blokken hout, onder stenen of in de bovenste laag van de grond. De numbat gebruikt zijn snuit en klauwen om blokken hout uit elkaar te trekken, stenen omver te gooien of te graven in aarde waar zijn prooi in verstopt zit. Liggen de gangen van de termieten eenmaal bloot, dan schiet zijn kleverige tong in en uit en zuigt alles op wat hij op zijn pad tegenkomt.
Numbats leven normaal gezien solitair, maar komen in januari bij elkaar om te paren. De paartijd valt samen met de Australische zomer. Pasgeboren numbats zijn zeer onvolgroeid na een draagtijd van maar veertien dagen. Ze zijn blind, kaal en ongeveer zo groot als een boon. Een nest heeft normaal vier jongen en dit komt overeen met het aantal tepels dat een moeder heeft. Met tien maanden kunnen de jonge numbats zelfstandig eten en tegen december zijn ze volledig onafhankelijk.
De numbat is klein, traag en onbevreesd; deze eigenschappen maken hem een makkelijke prooi voor ingevoerde zoogdieren zoals vossen, honden en katten. Open plekken in het bos hebben geleid tot afname van zijn leefgebied.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be