WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De oeverzwaluw

Orde : Passeriformes - familie : Hirundinidae - geslacht : Riparia en soort : Riparia riparia. De zwaluw is een wat kleurrijker verwant van de oeverzwaluw.
In tegenstelling tot andere vogels bouwt deze kleine zwaluw geen nest, maar graaft er een. Met zijn klauwen wroet hij in het zand of de zachte aarde een tunnel uit, om aan het eind daarvan een ondergronds nest uit te hollen. Deze sociale vogel leeft in kolonies met honderden of zelfs duizenden tegelijk. Ze bouwen hun nesten zo dicht mogelijk bij elkaar en delen soms zelfs een tunnel om die te bereiken.
Van alle vogelnesten is dat van de oeverzwaluw wel één van de merkwaardigste en slordigste. Deze vogels zijn erg honkvast. Ze keren steevast terug naar de broedplaats van het jaar ervoor en bouwen hun nest op de meest onmogelijke plekken, om maar niet naar een andere kolonie te hoeven verkrassen. Qua bekleding zijn ze weinig kieskeurig : een paar veren, wat stro en zelfs stukjes afval volstaan. Meestal beantwoordt hun nestplek aan een vast stramien : een gang van 30 tot 120 cm, die uitkomt in een komvormig nest waarin het vrouwtje de eitjes legt.
De oeverzwaluw brengt alleen de zomermaanden in zijn broedplaats door. Grote zwermen oeverzwaluwen die hoog in de lucht ingewikkelde manoeuvres uitvoeren, vormen in deze tijd van het jaar een vertrouwd gezicht. Wanneer ze een roofdier bemerken, dan vallen ze die in groep aan.
De oeverzwaluw brengt een groot deel van zijn leven in de lucht door. Deze sierlijke vlieger beweegt zich razendsnel zigzaggend voort en vangt zijn voedsel desnoods zelfs in de vlucht om het op een hoogte van zo'n vijftien meter boven de grond te verorberen. Ook scheert hij over meren en beekjes om al vliegend drinkwater op te scheppen en rondvliegende insecten te vangen. Oeverzwaluwen eten de hele dag door, zij het vooral in de schemering, als de meeste insecten zich laten zien. Ze gaan dan in zwermen op zoek naar voedsel, waarbij ze zich soms tussen zwaluwen en gierzwaluwen mengen.
In mei leggen de vrouwtjes vier tot zes witte, peervormige eitjes, die na ongeveer twee weken uitkomen. Meestal leggen ze later in de zomer nog een tweede legsel, zodat ze in een broedseizoen twee gezinnen grootbrengen. Is het slecht weer geweest en zijn er een paar jongen door gebrek aan eten gestorven, dan laat het vrouwtje het grootbrengen van de overlevenden over aan het mannetje, om zelf bij een andere partner in te trekken. Hoe eerder ze aan een nieuw broedsel begint, hoe eerder dat volgroeid is en hoe groter de kans op overleving. Ondertussen voltooit haar aanvankelijke partner het grootbrengen van het eerste broedsel, om daarna wellicht nog een ander vrouwtje voor zich te winnen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be