W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Kruiden en specerijen - overzicht

Oostindische kers

Tropaeolum majus.

Tot de familie van de Oostindische kers behoren ongeveer tachtig soorten die in Zuid-Amerika, vooral in Peru, inheems zijn. Verschillende, in de Andes groeiende soorten komen voor gebruik in de keuken niet in aanmerking, maar zijn overigens als sierplanten zeer populair. Oostindische kers is een klis met opgedeelde, schermvormige bladeren en langgesteelde bloemen. De stralend oranjekleurige en rode bloemen en de naar peper smakende bladeren worden in salades gebruikt. De dikke jonge zaden zijn knapperiger en sterker van smaak dan de bladeren. Ze worden gehakt op verschillende manieren gebruikt. Oostindische kers doet het voortreffelijk in sauce tartare en overal waar ook mierikswortel goed smaakt. De zaadhulzen kunnen net als sjalotten in azijn worden ingelegd en worden dan namaakkappertjes genoemd. Oostindische kers groeit op elke grond. Het zaad wordt zaadje voor zaadje in het voorjaar in de grond gestoken.

 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google