WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Orang-oetang
Groep : op het land levende zoogdieren

Met zijn grote, gevoelig ogen, expressief gezicht en roodbruin behaard lichaam dat ongeveer even groot is als van de gemiddelde mens, lijkt de orang-oetang heel menselijk. De orang-oetang, het grootste dier ter wereld dat zijn hele leven in bomen doorbrengt, dankt zijn naam aan het Maleise woord voor bosmens. Deze mensapen zijn uiterst intelligent en tot de leeftijd van twee jaar ontwikkelen orang-oetangbaby's zich evens snel als mensenbaby's. Helaas zijn deze bijzondere dieren, die tot onze naaste verwanten behoren, de meest bedreigde groep van alle mensapen.
Orang-oetangs eten voornamelijk vruchten en bladeren en gebruiken hun handen en tanden om planten en vruchten te schillen. Ze eten ook honing en vullen hun dieet aan met kleine dieren als hagedissen, termieten en nestelende vogels en eieren.
Omdat de vruchten van de bomen op verschillende tijden rijp zijn, zijn de intelligentie en het geheugen van de orang-oetang van levensbelang. Met deze kennis kan het dier de beste route plannen om op precies het juiste moment bij elke boom aan te komen. Hij drinkt water door met zijn handen een kom te vormen.
De orang-oetang is de meest bedreigde mensaap. Er zijn ongeveer 15.000 orang-oetangs over op Borneo en slechts drieduizend op Sumatra. Verlies van leefgebied vormt de voornaamste bedreiging : bosbranden, leegkap, ontbossing voor palmolieplantages en goudwinning verminderen de hoeveelheid bos in een angstaanjagend tempo. De mensapen worden ook bedreigd door hun geringe voortplantingssnelheid - vrouwtjes krijgen eens per vier tot acht jaar een jong. Orang-oetangs worden nu beschermd, maar jongen worden nog steeds gevangen (de moeder wordt daarbij gedood) en illegaal verkocht als huisdier, met name in Taiwan.
Hij brengt het grootste deel van zijn leven door in bomen, zwaaiend van tak tot tak. Hij slaapt er zelfs in een nest van takken en bladeren en maakt een stevig bladerendak als het regent. Hij leeft voornamelijk solitair omdat elk individu een groot gebied nodig heeft om voedsel te vinden. Ze communiceren door te smakken en te gillen als ze bang zijn.
Orang-oetangs paren hangend aan hun armen in de bomen. Na acht tot negen maanden bevalt het vrouwtje, meestal van één jong, maar soms van een tweeling, in haar nest boven in een boom. De baby klampt zich vast aan zijn moeders buik tot hij één jaar oud is. Dan reist hij mee op haar rug tot hij twee jaar oud is. Baby's worden gezoogd, en hoewel ze na vier maanden zacht voedsel van hun moeders lippen kunnen eten, worden ze gespeend tot ze drie jaar zijn. Moeder en kind blijven minstens acht jaar bij elkaar.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be