W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Kruiden en specerijen - overzicht

Oranjeboom

Of pommerans, zure sinaasappel.
Citrus aurantium.

Het citrusgeslacht omvat vele soorten en ondersoorten, zoals sinaasappelen, zure sinaasappelen, citroenen, grapefruits, mandarijnen, enz. Talrijk zijn de werkzame stoffen die uit bladeren, bloemen, schillen vruchtvlees worden gewonnen. Voor de keuken, maar ook voor de geneeskunde, is de zure sinaasappel belangrijk. Op de plantages houdt men de oranjebomen op een hoogte van vier tot vijf meter. Ze zijn rijkelijk vertakt, doornig en hebben lichtgroene scheuten. De donkere, altijdgroene, ovale, spits toelopende bladeren zijn tien tot vijftien cm lang, leerachtig en met talrijke oliekliertjes bezet. De wit gesteelde tweeslachtige bloemen staan in de bladoksels of vormen kleine trosjes. De vijf kelkblaadjes vormen een gesloten knop die zich bij het ontluiken uitspreidt. De oranjerode kogelvormige vrucht verenigt in de buitenste schil talrijke compartimenten die etherische olie bevatten. Daaronder ligt de geel-witachtige, ietwat bittere laag die het vruchtvlies omsluit. De bladeren bevatten eveneens aromatische bittere stoffen, evenals de oranjebloesem waaruit olie en oranjebloesemwater wordt vervaardigd. De aromatische olie van de zure sinaasappel wordt voor niet-alcoholische dranken, ijs, suikerwerk en gebak gebruikt.

 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google