WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De Orinocodolfijn

De Orinocodolfijn of Inia geoffrensis. Grootte : lichaamslengte twee tot drie meter. Seksen gelijk. Gewicht mannetje ongeveer 110 kg en vrouwtje zeventig kg. Uiterlijk : op de rug zwart of donkergrijs, rozig witte flanken en buik; de jongen zijn over het algemeen donkerder dan de volwassen dieren. Borstelige haren op de lange snuit; kleine oogjes, nauwelijks zichtbaar tussen de dikke wangen en het bolle voorhoofd. De rugkam eindigt in een lange, platte rugvin. De vinnen zijn puntig en de kop wendt en keert op een buigzame nek. 25 tot 30 scherpe gepunte tanden in iedere kaakhelft.
Verspreidingsgebied : beperkt tot de rivieren Amazone (daarom ook Amazonedolfijn genoemd), Negro en Maranon en hun zijrivieren naar het westen tot aan de heuvels aan de voet van de Andes in Peru, en de rivieren Orinoco en Guaviare in Venezuela en Colombia.
Een middelgrote rivierdolfijn van het noordelijk deel van Zuid-Amerika, die in het wild weinig is bestudeerd. In gevangenschap is het dier handelbaar en vriendelijk. De ogen zijn kleine maar blijkbaar wel functioneel; van de boto's (zoals het dier wel wordt genoemd) wordt vermeld dat ze ondersteboven zwemmen, terwijl ze bijziend naar de bodem turen op zoek naar voedsel, en ook dat ze zich uit het water oprichten om de omgeving te verkennen. Op de snuit zitten borstelharen, die mogelijk van dienst zijn bij de jacht in modderig water. Zij schijnen zelfs de beruchte piranha's te eten. Nog talrijk en algemeen voorkomend in het uitgestrekte verspreidingsgebied; de totale populatie wordt geschat op enkele duizenden.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be