WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De orka of zwaardwalvis

De
orka is de grootste van 32 dolfijnsoorten, die tot de familie Delphinidae behoren. Orde : Cetacea - geslacht : Orcinus - soort : Orcinus orca.
Een volwassen orka is een geducht jager. Hij kan wel tien ton wegen en heeft scherpe, vleesverscheurende tanden. Dit zwart met wit gekleurde dier lijkt op een walvis en schiet met snelheden tot 55 km per uur af op z'n prooi. Hij valt zelfs dieren aan die veel groter zijn dan hijzelf, waaronder het allergrootste dier, de blauwe vinvis. De orka wordt vaak moordenaarswalvis genoemd, maar hij is geen walvis. Hij is het grootste lid van de dolfijnenfamilie.
Orka's leven in grote families die troepen heten. Troepengedrag wordt gekenmerkt door samenwerking, co÷rdinatie, communicatie, vertrouwen en acceptatie. Orka's socialeren door met hun lijven tegen elkaar te wrijven, met hun staart en borstvinnen op het wateroppervlak te slaan en met hun kop uit het water te komen. Wanneer ze samen zwemmen, ademen de orka's eenstemmig. Er is niet bekend waarom, maar het typeert wel de band die de dieren hebben. Orka's die dezelfde geluiden maken waarmee ze met elkaar communiceren en waaraan ze elkaar kunnen herkennen, worden bondgenoten genoemd.
Om inteelt te voorkomen, paren orka's gewoonlijk met buitenstaanders. Twee of meer groepen komen bij elkaar om een tijdelijke supertroep te vormen en te paren. Na een lange draagtijd van bijna achttien maanden, wordt ÚÚn kalf geboren. Kalfjes zijn bij de geboorte ongeveer 2,4 meter land en wegen zo'n 180 kilo. Het kalf wordt ongeveer achttien maanden gezoogd en blijft in de buurt van zijn moeder. Als zij zwemt, trekt haar slipstroom het jong mee, zodat ze de groep kunnen bijhouden.
Vroeger vormden orka's die in gevangenschap werden gehouden om mensen te vermaken, populaire attracties. Door campagnes voor de vrijlating van Keiko, de orka uit de film Free Willy, is dat vrijwel voorbij. Door de oorspronkelijke bewoners van Amerika, Noren, Ijslanders en FaroŰrs werd op orka's gejaagd om hun vlees, maar de dieren leden niet onder de commerciŰle slacht van de walvissen. Sommige vissers zien orka's als een bedreiging van de visstand en jagen daarom op ze. Momenteel worden orka's niet bedreigd en zijn er programma's voor natuurbehoud.
Orka's gebruiken speciale jachttechnieken. Voor de kust van Zuid-Amerika werpen ze zichzelf opzettelijk op het strand om zeeleeuwen te vangen, terwijl orka's in de poolgebieden onder ijsschotsen duiken zodat  pingu´ns in het water vallen. Ze jagen vaak gezamelijk - de hele troep drijft vissen op, om ze daarna vanuit verschillende hoeken aan te vallen. Zulke technieken worden doeltreffender gemaakt door middel van echolokatie : een orka maakt hoge klikgeluiden die op de prooi en andere voorwerpen weerkaatsen. Daarna vertalen ze de terugkomende echo's. Het lijkt erop dat er twee soorten orka's zijn. Honkvaste orka's blijven dicht bij huis en eten voornamelijk vis en reizende orka's die vormen nomadische troepen en eten gevarieerder voedsel : walvissen, vissen en zeezoogdieren.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be