WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vlinders
 

De Ornithoptera priamus

Van deze vlinder komt een grote verscheidenheid aan vormen voor in AustraliŽ, Nieuw-Guinea en IndonesiŽ. In AustraliŽ komen vier ondersoorten voor, op de omringende eilanden tien. Die ondersoorten verschillen in kleuren op de vleugels bij de mannetjes. Die kunnen variŽren van oranje, blauw en groen tot goudkleurig. De spanwijdte bij de mannetjes is zo'n veertien centimeter. Ze vliegen als het ware zeilend rond de boomtoppen en komen alleen lager in het regenwoud om nectar uit de rode bloemen van lantana en hibiscus te drinken. Vrouwtjes vliegen regelmatig dicht bij de grond als ze planten zoeken om eitjes op te leggen. De voedselplant van de rupsen is de Aristolochia. Deze vrouwtjes leggen de eieren vaak op naburige planten. Gebleken is dat veel eitjes door piepkleine wespen geparasiteerd worden. Als het vlindereitje niet op de waardplant zelf zit, maar daarnaast, is het veel moeilijker op te sporen voor het wespje. De rupsen eten eerst de eischaal op om vervolgens in hoog tempo de voedselplant kaal te vreten. Binnen de veertien dagen kunnen ze, ondanks hun forse afmetingen, al volgroeid zijn. Tegenover kleine rupsen gedragen ze zich soms kannibalistisch. Ze verpoppen soms ook aan naburige planten, vooral wanneer de Aristolochia helemaal kaalgevreten is.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be