WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vlinders
 

De Ornithoptera tithonus

Deze vlinder heeft een verspreidingsgebied dat beperkt is tot het westelijke deel van Irian Jaya en enkele naburige eilanden zoals Waigeo, Misool en Salawati. Het is een relatief grote vertegenwoordiger van het geslacht Ornithoptera, want vrouwtjes kunnen wel een vleugelspanwijdte bereiken van 22 centimeter. De mannetjes komen meestal niet boven de zestien centimeter. Deze tithonus is een bewoner van de bossen op berghellingen tussen de duizend en de tweeduizend meter hoogte, maar wordt af en toe ook op zeeniveau waargenomen. Howel de O. chimaera op Nieuw-Guinea een voorkeur heeft voor dezelfde gebieden, komen beide soorten toch niet gezamelijk voor. Waarschijnlijk is de tithonus een laatste restant van een vlindersoort die vroeger een veel groter verspreidingsgebied had. Om die reden is de vlindersoort dan ook zeer kwetsbaar en geniet wettelijke beschermingsmaatregelen in IndonesiŽ. Het blijft een Ornithoptera waar nog veel onderzoek naar moet worden verricht om erachter te komen welke ecologische voorwaarden belangrijk zijn voor het instandhouden van deze vlindersoort. (foto mannetjesvlinder)


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be