WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Ongewervelde dieren
 

Paardenmestkever

Grootte : 12-19 mm. Blauwzwart gekleurde kever met blauw afgezoomde dekschilden, waarop zeven rijen puntjes lopen. Het halsschild is afgezoomd met een richel en onregelmatig gestipt. Het hele lichaam maakt een sterk gewelfde indruk. Verspreiding : wijdverspreide soort in Europa. Leeft in bossen van laagvlakte tot tweeduizend meter boven de zeespiegel. Op windstille avonden vliegen de kevers met een brommend geluid kort boven de grond. Ze worden aangetrokken door sterk geurende eiwitten. Dichtbij de voedingsbron (insecten, zwammen, uitwerpselen) strijken ze neer. In het voorjaar graven mannetjes en wijfjes een ongeveer veertig cm. lange hoofdgang met kortere zijgangen. Die worden gevuld met uitwerpselen, voorzien van één ei en afgesloten met zand.
Jeugdstadia : de engerlingachtige larve vreet de uitwerpselen op, overwintert en eet het voorjaar erop de mestresten op. Ze verpopt zich in de zomer. Zodra de jonge kever verschijnt, graaft hij zich door de hoofdgang naar buiten.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer