WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De papegaaiduiker

De papegaaiduiker maakt deel uit van de familie Alcidae : zeevogels die onder water duiken en een korte staart en nek hebben. Orde : Charadriiformes - geslacht : Fratercula en soort : Fratercula arctica.
Een kleurig gestreepte en grote snavel, fel oranje zwemvliezen en ogen als een clown, dat zijn de kenmerken van de papegaaiduiker. Deze stevig gebouwde zeevogel leeft negen maanden van het jaar in zijn eentje, ergens op zee. Dit verandert in het broedseizoen, als de papegaaiduikers bijeenkomen in één van de vele lawaaiige kolonies, die de rotsige kusten en eilanden bevolken.
Papegaaiduikers leven meestal alleen of als stelletje. Het zijn goede zwemmers, die zich met de hulp van hun vleugels door het water voortbewegen. Het zijn matige vliegers : ze scheren vlak over het water en moeten wel vierhonderd keer per minuut met hun vleugels klappen om in de lucht te blijven. Hun poten zitten ver naar achteren, zodat de vogel bij harde wind soms een buiklanding moet maken. In de broedtijd komen ze in grote getallen voor de kust bij elkaar om een partner te vinden. Eenmaal aan land vindt er menige schermutseling plaats als de vogels hun nesten verdedigen, uitvoerig bekeken door luidruchtige en nieuwsgierige soortgenoten. Roofvogels zoals meeuwen proberen ze af te leiden door in grote groepen langs hun kolonies te cirkelen.
Tijdens het broedseizoen is de snavel van de papegaaiduiker rood, geel en blauw. Tegen het einde van de zomer vervagen de kleuren echter. De vogels maken elkaar het hof door koerend hun snavels tegen elkaar te tikken. Na het paren graven ze een nest, waar het vrouwtje één ei legt dat door beide ouders onder een vleugel wordt uitgebroed. Als het ei is uitgekomen, wordt het jong nog ongeveer veertig dagen door zijn ouders gevoed, waarna het in de steek gelaten wordt. Daarna trekt het jong naar zee.
Papegaaiduikers duiken wel zestig meter diep om visjes zoals zandspiering te vinden. De vogels dobberen op het water als een eend, en duiken dan plotseling onder. Ze slikken hun vangst direct door, tenzij ze voor hun jongen aan het vissen zijn. Meeuwen wachten vaak tot een papegaaiduiker terugkeert van zee met een bek vol vis. Ze achtervolgen de visser in de hoop hem z'n buit afhandig te maken. De papegaaiduiker keert daarom razendsnel terug naar het nest, om daar de vangst bij zijn jong af te leveren.
Vroeger werd er op papegaaiduikers gejaagd. Tegenwoordig sterven ze door vervuiling of doordat ze verstrikt raken in visnetten. De overbevissing van de Noord-Atlantische Oceaan tast hun voedselbronnen aan, wat ook al gebeurt door het broeikaseffect. Papegaaiduikers kunnen alleen in koud water leven en door oplopende temperaturen wordt hun leefgebied dus kleiner.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer