WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De pauw

De pauw is het grootste lid van de familie Phasianidae, waartoe fazanten, kwartels, frankolijnen, kalkoenen en parelhoenders behoren. Orde : Galliformes - geslacht : Pavo en soort : Pavo cristatus.
Met zijn glinsterend blauw met groene lijf en zijn lange sleep pronkveren die hij tot een enorme waaier kan uitvouwen, is een mannetjespauw één van de spectaculairste vogels ter wereld. Deze vogel, zo groot als een kalkoen, is inheems op het Indiase subcontinent, maar pauwen zijn ook een vertrouwd gezicht in dierentuinen, parken en tuinen over de gehele wereld.
In het wild brengen pauwen veel tijd op de grond door om naar voedsel te zoeken. Ze krabben meestal elke dag op dezelfde plek de aarde en bladeren opzij om insecten, wormen, bessen, graan en zaden te voorschijn te halen en op te eten. Ze eten ook muizen en kleine slangen, zoals jongen cobra's.
Een haan kiest een broedterritorium waarin hij gaat staan en zich uitgebreid toont. Hij schrijdt, krijst, spreidt zijn schitterende staart en houdt hem trillend, als een waaier, boven zijn kop om hennen aan te trekken. Jonge hanen (en soms ook hennen) proberen vaak hun staartveren te spreiden om de haan te imiteren. Hanen paren vaak met meerdere hennen en onderhouden een harem van twee tot wel vijf hennen. De vrouwtjes zijn wel kleurig, maar hebben geen sleep. Mannetjes krijgen een sleep als ze drie jaar oud zijn en ruien elke herfst.
Na de paring is de rol van de haan uitgespeeld. De hen graaft in het hoge gras een ondiepe kuil, bekleedt die met bladeren en legt er meerdere roomkleurige eieren in. Als deze uit zijn gekomen, verzorgt ze haar jongen nog negen weken lang. In die tijd leert ze hen larven en insecten te vinden.
Pauwen zijn sociale vogels die in groepen van één haan en maximaal vijf hennen leven. In het broedseizoen leeft de haan echter solitair en is buitengewoon strijdlustig in de bescherming van zijn territorium tegen rivalen. Pauwen waarschuwen elkaar voor gevaar door luide kreten te slaken. Tijdens de nacht slapen ze in hoge bomen, veilig voor de meeste roofdieren zoals panters, tijgers, honden en vossen. Als ze worden opgeschrikt, vliegen pauwen bijna loodrecht omhoog naar de boomtoppen. Ze vliegen niet ver. In gevangenschap kunnen pauwen agressief zijn en slecht samenleven met andere dieren.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer