WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De pimpelmees

Orde : Passeriformes - familie : Paridae - geslacht : Parus en soort : Pimpelmees.  De pimpelmees is lid van de familie van de mezen. Hij heeft verschillende familieleden die zijn leefgebied delen, waaronder de dominante grote zwarte en gele koolmees en de kleine zwarte mees.
Met snelle krampachtige acties en een golvende vlucht, fladdert de pimpelmees door de lucht. Hij zoekt naar wandluizen en insecten in de boslanden en hagen, of pikt aan noten en zaden die in tuinen neergelegd zijn. Deze helder gekleurde, actieve kleine vogel is het hele jaar door een veelvoorkomend gezicht in Europese tuinen en parken.
In wezen is de pimpelmees een kleine boslandvogel die houdt van eiken en berken. Hij trekt niet en is sterk genoeg om de koude winter te overleven. Buiten het broedseizoen vormen pimpelmezen troepen die zich kunnen mengen met andere soorten. Routinematig leggen ze elke dag dezelfde weg af als ze eten zoeken. Deze blauwe met gele vogel wordt lawaaierig en territoriaal tijdens de lente en de zomer, vooral in de buurt van zijn nest, dat hij beschermt door te sissen en te pikken naar andere vogels. Zijn gezang bestaat uit twee herhaalde hoogtonige noten en snel kijf- en alarmgeroep. De pimpelmees bezoekt regelmatig vogeltafels in tuinen en tijdens de zomer spettert hij in vogelbadjes om zichzelf koel te houden en zijn veren goed te onderhouden. Als hij zijn kop zwierig schuin houdt, suggereert zijn brutale, levendige houding een nieuwsgierige natuur.
In de vroege lente strijken de mannetjes neer in struiken en zingen om hun territorium bekend te maken en een partner aan te trekken. Een vrouwtje bedelt vaak om eten tijdens het paringsritueel om het mannetje te testen. Het vrouwtje bouwt een nest van gras, strookjes bast en mos in een holte en bekleedt het met veren. Daarna legt ze één enkel broedsel. Dit valt samen met een seizoensovervloed aan rupsen en insectenvoedsel. Het aantal eieren varieert afhankelijk van de plaats, de kwaliteit van het leefgebied en zelfs van de nestgrootte. Na het uitbroeden, wat ongeveer twee weken duurt, worden de jongen geboren. De volwassen vogels kunnen wel zeventien uur per dag bezig zijn met het zoeken naar voedsel.
Pimpelmezen zijn lichte en extreem behendige acrobaten. Ze zijn in staat om op de dunste takken te slapen, om insecten op te pikken die zich voeden met net uitbottende knoppen. Ze eten in de zomer voornamelijk insecten en spinnen en voegen in de winter fruit, noten, vet en bessen aan hun voedsel toe. Pimpelmezen kunnen hun eten vasthouden met één poot.
Populaties van deze soort zijn stabiel en er zijn tientallen miljoenen paren binnen hun hele leefgebied. Rond de dertig procent van de volwassen vogels sterft ieder jaar. Ze vallen ten prooi aan katten, eksters, torenvalken en sperwers.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer