WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

De poema

Orde : Carnivora - familie : Felidae - geslacht : Felis en soort : Felis concolor. De poema is één van de grootste katachtigen van het kleine geslacht Felis.
Hoewel hij de grootste kat van Noord-Amerika is, wordt de poema zelden waargenomen, want hij sluipt door de nacht. Met zijn soepele lijf kan hij door de struiken glippen zonder ontdekt te worden. Hij komt tevens voor in Zuid-Amerika en wordt ook wel kuguaar, panter of bergleeuw genoemd. Zijn solitaire en nachtelijke levenswijze hebben hem bovendien de bijnaam spookverschijning opgeleverd.
De poema vermijdt contact met zin soortgenoten, behalve in de paartijd en bij het grootbrengen van de jongen. Het uitgestrekte leefgebied van een mannetje kan honderden vierkante kilometers beslaan. Het kan verscheidene, veel kleinere vrouwtjesterritoria omvatten, maar overlapt nooit het leefgebied van een ander mannetje. Ingegeven door territoriumdrift bakent hij zijn leefgebied duidelijk af door schraapsporen in de grond of in de sneeuw te maken waarin hij zijn uitwerpselen of urine achterlaat. Overdag houdt de poema zich schuil op een donkere, afgezonderd plek. Hij trekt er voornamelijk 's nachts op uit om te jagen. Hij is een behendige klimmer en een goede maar onwillige zwemmer. Met zijn sterke achterpoten is hij geschapen om te springen. Hij kan 5,5 meter overbruggen met een verticale en wel negen meter met een voorwaartse sprong.
Een vrouwtjespoema maakt kenbaar dat ze wil paren door luid te krollen en tegen bomen te schuren. Het mannetje snuift haar geur op en krolt ook, waarna een korte paring volgt. Drie maanden later trekt het vrouwtje zich terug in een grot of onder een omgevallen boomstam en werpt een nest blinde welpen met een donzige vacht. De pels van de welpen is getekend met zwarte vlekken en donkere strepen op de staart en poten, die na ongeveer zes maanden weer verdwijnen. De jongen openen hun ogen na tien tot veertien dagen. De eerste drie maanden worden ze gezoogd, maar ze kunnen al na zes weken beginnen met vlees te eten. De welpen blijven een tweetal jaar dicht bij hun moeder.
De poema is een succesvol roofdier. Hij legt zich toe op het jagen op groot wild, zoals wapiti's, herten en elanden. Hij achtervolgt zijn prooi behoedzaam, sluipend door struiken en planten. Met zijn buik dicht tegen de grond wacht deze kat tot hij dicht genoeg bij zijn prooi is om met een moorddadige sprong op diens rug te landen. Hij breekt de nek met een krachtige beet en sleept het karkas naar een afgeschermde plek en scheurt het in stukken.
Ooit leefde de poema wijdverspreid over de twee Amerikaanse continenten. Sinds de Europese kolonisatie werd hij echter beschouwd als een bedreiging voor mens en vee en is er intensief jacht op hem gemaakt. De poemajacht is vandaag de dag verboden of streng gereguleerd. In 2001 werd de totale poemapopulatie geschat op minder van 50.000.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer