WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Poolhaas
Groep : op het land levende zoogdieren

Dankzij zijn spierwitte winterpels is de poolhaas vrijwel onzichtbaar tegen de besneeuwde achtergrond van zijn noordelijke leefgebied. Zo'n perfecte camouflage, gecombineerd met zijn snelheid en behendigheid, maken deze haas tamelijk brutaal. Hij kan al zijn energie gebruiken om er pas vandoor te gaan als het echt moet. Dankzij een paar kangoeroeachtige achterpoten kan hij razendsnel wegspringen en zijn achtervolgers afschudden.
De poolhaas eet vooral houtachtige planten maar steelt ook wel vlees uit de vallen van jagers. Hij eet vrijwel elke plant die hij te pakken kan krijgen : schors, twijgen en wortels van dwergwilgen, mossen, korstmossen, knoppen, bessen, bladeren en zelfs zeewier. Met zijn goedontwikkelde reukvermogen vindt deze haas zelfs een wilg in het ijs, die hij al stampend en knagend uitgraaft. Vanwege het korte zomerseizoen in het leefgebied van de haas verzamelen zich grote groepen op die plekken waar planten groeien. Tijdens de winter begeven ze zich naar beschutte gebieden met minder sneeuwval of naar hooggelegen grond waar stormen de sneeuw hebben weggeblazen. Zo hoeven ze zich niet door dikke lagen sneeuw te graven om bij hun voedsel te komen. Zijn grootte is handig, want zelfs aan spaarzame vegetatie heeft de poolhaas genoeg eten om te overleven.
In het paarseizoen vechten de rammelaars (mannetjes) met elkaar - de dieren meppen met hun voorpoten en schoppen met hun achterpoten. Bij het paren kan het er al even wreed aan toegaan en kan de moerhaas (vrouwtje) ernstig gewond raken. Ze richt een nest in door een verborgen holte te bekleden met droge planten of bont. De jongen worden geboren in de arctische zomer. De moer werpt soms vaker dan twee keer per jaar. Binnen twee weken zijn de jongen onafhankelijk. Als de winter aanbreekt, zijn ze volgroeid en klaar om zich aan te sluiten bij de oudere dieren.
Poolhazen klitten meer dan andere soorten bij elkaar. In hun zuidelijke verspreidingsgebied vormen ze kleine familiegroepen, die in het noorden tijdelijk uit zo'n tweehonderd dieren kunnen bestaan. Bij gevaar waarschuwt de haas de groepsleden door met zijn achterpoten te trommelen. De poolhaas bouwt legers : eenvoudige nesten, uitgegraven in de grond, de sneeuw of het gras. Soms maken de dieren samen sneeuwwallen als bescherming tegen de ijzige wind. De hazen zijn nachtdieren en worden bij zonsondergang actief. Overdag slapen ze in hun leger of in de beschutting van een rotsblok of een rotsspleet.
De poolhaas wordt lokaal bejaagd om zijn bont waarmee schoenen en kleren worden gevoerd, maar niet op commerciŽle schaal. Zijn enige echte vijanden zijn poolvossen en af en toe een wolf. De populatie fluctueert, maar blijft toch op peil.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer