WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Poolvos
Groep : op het land levende zoogdieren

De weelderige, witte vacht van de poolvos wordt in de winter tweemaal zo lang en biedt betere isolatie dan de vacht van welk ander zoogdier ook. Kleine oren, een korte snuit en behaarde voetzolen verminderen het warmteverlies. De poolvos kent twee kleurtypen of fases : in de winter wordt de dikke, bruine vacht van het ene type sneeuwwit, terwijl die van het andere type licht grijsbruin wordt met een zweem van blauw. Beide kleurtypen kunnen in één worp voorkomen.
In de zomer werpt een stel poolvossen zes tot tien jongen. Beide ouders, en soms ook andere vrouwtjes, zorgen voor de jongen. Ze worden gespeend tot ze ongeveer negen weken oud zijn en verlaten het nest als ze vijftien weken oud zijn. Zo lang de jongen in het nest zijn, eet de poolvosfamilie zo'n vierduizend lemmingen. Hoeveel poolvossen er zijn, hangt erg af van de beschikbaarheid van hun favoriete prooi en kan daardoor sterk variëren.
Poolvossen leggen op zoek naar voedsel enorme afstanden af, sommige meer dan 2300 km per jaar. Ze vormen paren voor het leven en delen in de paartijd een territorium met andere paren. Meestal maken ze een hol op een beschutte, vorstvrije plek of tussen rotsen. Deze holen zijn ingewikkeld van opzet en kunnen wel 250 ingangen hebben. Sommige zijn al driehonderd jaar in gebruik. Ze gebruiken het hol om te schuilen bij slecht weer, om voedseloverschotten op te slaan, om de jongen te beschermen en om aan roofdieren te ontsnappen. Ze overwinteren niet. Als het erg koud is, graaft de poolvos zich in en rolt hij zijn staart om de poten voor de warmte.
Hoewel er op hem wordt gejaagd vanwege zijn warme pels, gaat het in het grootste deel van zijn verspreidingsgebied goed met de poolvos. De ondersoort die enkel op het eiland Mednyi in het oosten van Aziatisch Rusland voorkomt, werd gereduceerd tot ongeveer negentig dieren nadat honden via teken schurft hadden overgebracht. Sinds 1983 worden medicijnen tegen parasieten gegeven, in een poging de teek uit te roeien. De poolvos is beschermd in Noorwegen, Zweden en Finland.
Poolvossen jagen op lemmingen, veldmuizen en andere kleine zoogdieren. Ze vangen ook krabben en vissen aan het strand, net als zeevogels en hun eieren. Aas vormt een belangrijk onderdeel van hun voedsel, en ze volgen ijsberen om zich te goed te doen aan de resten van hun zeehondenvangsten. Poolvossen eten ook bessen. In tijden van overvloed slaan ze overtollig vlees op in hun holen om als wintervoorraad te dienen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer