WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Indeling zoogdieren
 

Orde van de primaten

De primaten zijn zoolgangers, met grijphanden en grijpvoeten en nagels aan hun vingers en tenen. De meeste van de primaten zijn zeer behendige boomdieren. Hun handpalmen en voetzolen zijn onbehaard. Van sommige primaten zijn de gewrichten direct met elkaar verbonden, met tussen elk gewricht een elastische tussenstof. De mensapen hebben, net als de mens, een S-vormige wervelkolom. Hun oogkassen zijn gescheiden van de voorhoofdsholte en hun ogen zijn naar voren gericht. De mensapen hebben geen staart. De breedneusapen hebben een sterke staart, waarmee ze zich kunnen vastgrijpen. De smalneusapen hebben een gewone staart. De lichaamsgrootte van de verschillende families van primaten verschilt nogal. De gorilla kan twee tot twee en een halve meter lang worden, een schouderbreedte bereiken van één meter en een gewicht van 250 kg. De breedneusapen of klauwapen zijn allemaal heel klein.
De primaten voeden zich hoofdzakelijk met planten, maar ook wel met vlees. Ze hebben een volledig gebit. De smalneusapen hebben dezelfde gebitsformule als de mens : 2123/2123.
Er komen op aarde ruim vierhonderd soorten primaten voor, ondergebracht in 36 geslachten.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer