WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Historische figuren

Prinses Irene der Nederlanden

(Soestdijk 5 aug. 1939), geboren prinses der Nederlanden, prinses van Oranje-Nassau, prinses van Lippe-Biesterfeld, is de tweede dochter van prinses Juliana en prins Bernhard. In 1956 behaalde zij het einddiploma middelbare meisjesschool aan het Baarns Lyceum. Daarna ging zij in Lausanne Frans studeren. Hier werd zij in 1958 bevestigd als lidmaat van de hervormde kerk, de …glise Nationale Vaudoise. Van 1958 tot 1962 studeerde zij te Utrecht rechten en economie; in 1963 slaagde zij voor het rijksexamen tolk-vertaler Spaans.
In dec. 1963 trad zij toe tot de Rooms-Katholieke Kerk en in jan. 1964 werd zij door kardinaal Alfrink te Rome voorwaardelijk herdoopt. Op 9 febr. 1964 kondigde de prinses haar verloving aan met prins Carlos Hugo van Bourbon-Parma. Op haar verzoek besloot de Nederlandse regering geen wetsontwerp tot goedkeuring van dit huwelijk in te dienen. Dit had tot gevolg dat toen het huwelijk (op 29 april te Rome) voltrokken werd, prinses Irene haar rechten op de troonopvolging in Nederland verloor. Doop en huwelijk wekten beroering, vooral in protestants-christelijke kringen in Nederland.
Uit het huwelijk werd op 27 jan. 1970 Carlos Javier Bernardo geboren, op 13 okt. 1972 de tweeling Jaime Bernardo en Margarita Maria Beatriz en op 23 juni 1974 Maria Caroline Christine. Wegens uitwijzing van Carlos Hugo uit Spanje woonde het paar van 1968 tot 1977 in Frankrijk. Sedert haar huwelijk speelde de prinses een actieve rol in de door haar man geleide carlistische beweging.
In 1979 publiceerde zij La mujer y la sociedad (= De vrouw en de maatschappij), waarin zij ingaat op de problemen die de vrouw ontmoet, als zij een plaats wil gaan bekleden in het openbare maatschappelijke leven. Hiervoor kreeg zij een eredoctoraat van de universiteit van Frederick in Maryland. Eind 1980 keerde zij met haar kinderen terug naar Nederland en een halfjaar later (27 mei 1981) werd het huwelijk officieel ontbonden.
De omstandigheid dat zij sinds 1985 geen lid meer is van het Koninklijk Huis en er geen ministeriŽle verantwoordelijkheid voor haar handelen wordt gedragen, maakte het haar mogelijk op persoonlijke titel de deelnemers van de grote vredesdemonstratie in Den Haag in 1983 toe te spreken.
De prinses deed in 1996 stof opwaaien met een boek, waarin zij dolfijnen en bomen emotionele eigenschappen toeschrijft.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer