WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De raaf

De raaf behoort tot de Corvidae- of kraaienfamilie, samen met kraaien, eksters en Vlaamse gaaien. Orde : Passeriformes - geslacht : Corvus en soort : Corvus corax.
Doordat hij zo zwart is als roet kan de raaf er ietwat griezelig uitzien. En aangezien hij dode dieren eet, associėren vele culturen hem met de dood. Zijn voorkeur voor pasgeboren lammetjes maakt hem niet geliefd bij boeren. Maar hij is intelligent en leert snel - een raaf herkent zijn eigen soort en kan zijn geroep zo veranderen dat hij alleen tegen soortgenoten 'praat'.
Op de grond beweegt de raaf zich door te springen of te lopen, maar in de lucht verandert hij in een acrobaat, zwevend, hangend, neerschietend en schommelend in een adembenemende luchtshow. Troepen spelen vaak door elkaars acrobatische kunsten te imiteren. De raaf is een territoriale vogel en verdedigt zijn stuk grond tegen indringers. Het geroep van deze grootste zangvogel klinkt eerder als scherp, dreunend gekras, dan als muzikaal gezang. Hij kan met andere raven communiceren door in de toon en lengte van zijn roep te variėren. Niet-broedende raven leven in troepen terwijl broedende raven in paren of familiegroepen leven. Deze vogel heeft binnen zijn familie de meeste hersenen en is daardoor nieuwsgierig en slim.
Raven kunnen paren wanneer ze ongeveer drie jaar oud zijn. Aan het eind van de winter bouwen ze op rotsrichels of in bomen solide nesten waarvan de buitenkant wordt gemaakt van gevlochten takken gevuld met klompjes aarde, mest en gras. Ze bekleden de binnenkant met zacht mos en bladeren en dichten het met vacht, haar, wol en gras. Raven blijven levenslang bij elkaar en keren gewoonlijk ieder jaar terug naar dezelfde nestplaats. Na het paren legt het vrouwtje vale, blauwgroene eieren met bruine spikkels in het nest. Ze broedt er drie weken op en wordt tegelijkertijd gevoed door het mannetje. Beide ouders zorgen voor de kuikens, ze voeren ze geplette insecten, vogels of kleine dieren, waarvan ze eerst de veren, haren en botten hebben verwijderd.
Raven zijn omnivoren en opportunistisch en eten dus allerlei soorten voedsel : het maakt niet uit waar het vandaan komt. Het zijn zowel roofdieren als aaseters die eten wat ze maar kunnen vinden. Ze vangen insecten, kikkers en kleine reptielen, pasgeboren of kleine zoogdieren, en zelfs andere vogels of hun eieren. Ook eten ze aas en komen in groepen samen om een karkas uit te pikken. Ze kunnen ook in afval zoeken naar restjes en kleine hapjes om te eten.
De raaf wordt nog niet met uitsterven bedreigd. De verbondenheid van iedere vogel met zijn leefgebied en het beperkt aantal nestplaatsen brengen hem echter wel in gevaar.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer