WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Relmuis
Groep : op het land levende zoogdieren

De relmuis behoort tot de familie van de Myoxidae, waartoe 28 soorten slaapmuizen behoren. Door zijn stevige lijf, lange, harige staart en soepele manier van voortbewegen wordt een relmuis die door de bomen rent vaak aanzien voor een eekhoorn. Deze zevenslaper eet tijdens zijn actieve maanden als een bezetene om maar genoeg lichaamsvet op te bouwen voor het overleven van zijn lange winterslaap.
Relmuizen voelen zich thuis in een bosrijke omgeving waar ze nestelen en overwinteren in de holte van een hoge, volgroeide (liefst eiken)boom. In de zomer blijven deze eekhoornachtige dieren overdag in de beschutting van hun nest, om tegen de schemering aan hun nachtelijke voedselronde te beginnen. Ze rennen behendig door de toppen van de bomen, waarbij ze soms wel tien meter van de ene naar de andere tak springen. Van september tot november gaan ze op zoek naar een geschikte plek voor hun winterslaap. Sommige voegen alleen wat extra lagen gedroogd gras en vegetatie toe aan hun zomernest, andere graven een speciaal hol in de buurt van boomwortels. Hoewel ze meestal solitair leven, overwinteren ze vaak in klein familieverband, waarbij ze bij elkaar gaan liggen voor extra warmte. Na een winterslaap van soms wel acht maanden worden ze eind mei, begin juni weer wakker.
Omdat deze knaagdieren maar een paar maanden per jaar actief zijn, planten ze zich niet buitensporig voort. De paartijd loopt van begin juli tot augustus. Het mannetje wordt erg agressief in deze periode. Al snel na de paring vertrekt hij weer en het vrouwtje brengt de jongen alleen groot. Ze zoogt haar jongen vier weken, tot die zelf voedsel kunnen zoeken. De weken daarop blijven de jongen dicht bij hun moeder, waarbij ze met het oog op de winterslaap heel veel eten. De volgende zomer kunnen ze zich voortplanten.
Met zijn uitstekende gehoor, reuk- en tastzin is het voor de relmuis vrij eenvoudig om in de duisternis van het bos voedsel te lokaliseren en te verzamelen. Hij verzamelt zowel bessen, noten en zaden als gekweekte vruchten, vooral druiven, appels, peren en pruimen en schrokt die naar binnen. Toch is de relmuis niet alleen vegetariŽr. Hij lust ook een insect, vogelei of jonge vogel.
De relmuis is makkelijk te vangen en te verdelgen en in grote delen van Europa doen boeren en wijnmakers daar ook hun uiterste best voor. De belangrijkste bedreiging voor dit dier vormt echter de omvangrijke aantasting van zijn natuurlijke leefomgeving, volgroeid bosgebied.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer