WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De reuzenalbatros

Orde : Procellariiformes - familie : Diomedeidae - geslacht : Diomedea en soort : Diomedea exulans. De familie Diomedeidae bestaat uit veertien soorten, alle met een buitengewoon lange voortplantingscyclus.
Met de grootste spanwijdte van alle vogels is de reuzenalbatros een superieure vlieger. Schijnbaar zonder inspanning glijdt hij boven de oceanen van het zuidelijk halfrond. Deze enorme, solitaire vogel blijft uit de buurt van land, behalve in de broedtijd. Hij geeft er de voorkeur aan zijn lange leven boven volle zee door te brengen. Dan en nacht doorvliegend kan hij in één vlucht duizenden kilometers afleggen.
De reuzenalbatros komt zelden aan land tot hij oud genoeg is om te paren. De eerste solitaire jaren van zijn leven brengt hij boven zee door; glijdend op de wind of er tegenin laverend. Bijna geen storm is hem te ruw. Bij kalmer weer dobbert hij op het water en wacht op aanwakkerende wind. Zijn lange smalle vleugels ontwikkelen niet voldoende kracht om zijn zware lijf puur door kwapwieken in de lucht te verheffen. Hij moet daarom eerst voldoende snelheid opbouwen door over het oppervlak te rennen. De nestelplaatsen op de eilanden hebben daarom altijd een 'startbaan'. Albatrossen zijn minder sociaal dan andere zeevogels en komen alleen bijeen op nestplaatsen waar volop voedsel is.
Van veel vogelsoorten, waaronder de reuzenalbatros, nam in de negentiende eeuw het aantal drastisch af vanwege de vraag naar veren als modieus decoratiemateriaal. Over de laatste drie generaties is het aantal reuzenalbatrossen in hun leefgebied met meer dan twintig procent afgenomen. De grootste bedreiging komt van de commerciële visserij op blauwvintonijn, zwaardvis en andere grote vissoorten. Reuzenalbatrossen worden aan de haak geslagen (haken met aas) en onder water getrokken, waar ze verdrinken.
De albatros zwemt uitstekend en jaagt meestal terwijl hij op het water drijft of zwemt. 's Nachts helpt zijn reukvermogen hem om scholen pijlinktvis te vinden als ze naar de oppervlakte komen. Zijn zoute voedsel bestaat onder meer uit kleine vissen, krill en schaaldieren. Hij heeft speciale klieren boven zijn ogen die overtollig zout afscheiden. Deze hongerige opportunist eet ook van het vlees van dode zeehonden en van andere vogels, zoals pinguïns. Soms volgt hij walvissen of dolfijnen die voedsel zoeken.
Albatrossen vormen paren voor het leven en keren altijd naar dezelfde plek terug om te paren. Na een korte begroetingsceremonie bouwt het paar een nest van modder en gras op glooiende grond. Het vrouwtje legt één ei het paar lost elkaar af bij het broeden en het voedsel zoeken. Met ongeveer negen maanden vliegt de jonge vogel naar de zee.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer