WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De reuzenotter

Reuzenotters behoren tot de Mustelidae, samen met de wezels, dassen en stinkdieren. Orde : Carnivoren - geslacht : Pteronura - soort : Pteronura brasiliensis.
De grootste otters ter wereld, reuzenotters, zijn lawaaierige en sociale waterkantbewoners van het Zuid-Amerikaanse regenwoud. Familiegroepen zorgen voor elkaar, jagen en rusten samen uit, en richten soms bij het water gebieden in, die ze gebruiken als kampeerplaats voor gezamelijke activiteiten.
De reuzenotter jaagt of in een groep of alleen. Hij zwerft langs de oevers van rivieren en meren en zoekt zijn prooi met zijn scherpe ogen, oren en neus. In troebel water gebruikt de otter ook zijn snorharen om de bewegingen van vissen te krabben, zijn belangrijkste prooien, waar te kunnen nemen. De otter schrokt de prooi naar binnen, terwijl hij hem met zijn voorpoten vasthoudt. Hij eet visjes en krab terwijl hij op zijn rug in het water drijft, maar neemt grotere prooien mee aan wal. In het droge seizoen, wanneer de reuzenotter het druk heeft met zijn kleintjes, blijft hij dicht bij huis. Als het natte seizoen zijn intrede doet, gaat hij naar overstroomde bosgebieden en volgt de vissen naar de paaigronden.
Rustige rivieren en kreken in bossen en moerassen zijn ideale leefgebieden voor deze reuzenotter. Deze waterwegen hebben licht aflopende oevers met veel planten, waarin de otter zijn hol bouwt. Elk hol heeft een centrale kamer die bereikt kan worden via korte tunnels. Langs de oever maken otters open plekken waar ze overdag uitrusten en spelen. Ze zijn zeer sociaal en leven in groepen van vier tot acht dieren, die gevormd worden door één volwassen paar, tenminste één jong volwassene en één of meer jongen. Volwassen dieren van beide geslachten markeren het groepsterritorium met hun geur, maar vechten zelden met andere groepen. Om in het water langzaam te bewegen, peddelt hij met zijn poten. Om snel te kunnen zwemmen stuurt hij met zijn poten duwt hij zich voort met zijn sterke staart.
Tussen eind augustus en begin oktober schenkt het vrouwtjesdier het leven aan vijf jongen. Dit gebeurt in het droge seizoen, als er veel vis voorhanden is. Ongeveer vier weken later verlaten de jongen het nest en tot ze drie tot vier maanden oud zijn, worden ze gezoogd. Het ouderschap is een groepsgebeuren waarbij de ouders, maar ook de oudere bloedverwanten, de jongen verzorgen.
Reuzenotters zijn zeldzaam in veel delen van hun leefgebied en zijn uit Argentinië en Uruguay compleet verdwenen. De grootste reden van hun afname is de ongecontroleerde jacht op hun kostbare vacht. Hoewel rond 1970 wetten werden ingevoerd om de jacht en handel in vachten te verbieden, wordt nog veel gestroopt in het grote verspreidingsgebied van dit dier.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer