WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Reuzenpanda
Groep : op het land levende zoogdieren

Met zijn typische zwart-witte vacht en knuffelbeer-uiterlijk, is de reuzenpanda één van de bekendste zoogdieren ter wereld. En één van de zeldzaamste, want een groot deel van zijn leefgebied, de in mist gehulde bergwouden van China, is de afgelopen honderd jaar verloren gegaan. Inmiddels zijn er verschillende natuurbeschermingsprogramma's opgezet op te proberen het dier voor uitsterven te behoeden.
Buiten de bronstijd gaat de reuzenpanda tegen de schemering en tijdens de nacht in zijn eentje op stap. Overdag maakt hij zijn hol in grotten, holle bomen of dicht struikgewas. Om zijn gebied af te bakenen en voor zijn voedsel geen concurrentie van andere panda's te hoeven duchten, markeert hij stenen en boomstammen in 'zijn' gebied met een sterk ruikende afscheiding uit zijn anale klieren. Het territorium van de mannetjespanda is groot en overlapt soms dat van een aantal vrouwtjes. In de bronsttijd probeert hij met hen te paren, en ze verklaren zich daartoe bereid door meer geluid te maken en geursporen achter te laten. Anders dan andere beren houdt de panda geen winterslaap, maar trekt hij tijdens de winter naar lagergelegen, warmer gebied.
In enkele gebieden waar zich een hoge concentratie panda's bevindt, vecht een aantal mannetjes soms om de gunst van een vrouwtje. Na de paring keert het vrouwtje terug naar haar eenzame bestaan. In augustus of september, na een draagtijd van iets meer dan vijf maanden, maakt ze een hol en werpt één, twee of heel zelden drie jongen. Net als de jongen van andere beren zijn pandajongen bij de geboorte blind en hulpeloos, hoewel ze, zeer uitzonderlijk voor beren, bedekt zijn met een dunne vacht. Als er weinig voedsel voorhanden is, zal de vrouwtjespanda slechts één jong grootbrengen en het andere laten sterven. Het jong dat overleeft wordt met moedermelk grootgebracht. Na drie weken gaan de ogen open en na drie tot vier maanden kan het er in zijn eentje op uit, al duurt het uiteindelijk negen maanden voor de opgroeiende panda overgaat op volwassen voedsel. Meestal blijft het jong dan nog eens negen maanden bij de moeder voor het op zoek gaat naar een eigen territorium.
Zo'n 99 procent van wat de reuzenpanda eet, bestaat uit bamboetakken, -stengels en -bladeren. Dit dieet heeft weinig voedingswaarde, zodat hij per dag zo'n twaalf tot vijftien kilogram moet eten om voldoende calorieën binnen te krijgen. Zijn er echter jonge bamboescheuten, dan kan dit oplopen tot wel 38 kilo. De panda zoekt vooral op de grond naar eten, maar klimt soms in een boom voor malsere hapjes. De extra 'vinger' aan zijn voorpoten - een speciaal aangepast polsbot dat als duim dient om iets vast te kunnen pakken - komt daarbij goed van pas.
Er leven momenteel nog zo'n duizend panda's in het wild, de meeste daarvan in de 33 pandareservaten die in totaal 16.000 vierkante kilometer beslaan.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer