WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De reuzentoekan

De reuzentoekan is n van de 37 toekansoorten van de Ramphastidae-familie. Orde : Piciformes - geslacht : Ramphastos en soort : Ramphastos toco.
Met zijn enorme oranje snavel, die half zo lang is als zijn lijf, lijkt de reuzentoekan topzwaar. Toch heeft dit innemende, tekenfilmachtige uiterlijk hem tot een populair onderwerp gemaakt voor illustraties, speelgoed en reclames. De reuzentoekan heeft een glanzend zwart met wit verenkleed en nestelt in de toppen van bomen in de tropische regenwouden van oostelijk en centraal Zuid-Amerika.
Reuzentoekans nestelen in holen, hoog in de bomen. Ze keren elk jaar terug naar hetzelfde nest en soms gebruiken ze aardwallen en termietennesten. Ze broeden elk jaar en het mannetje en vrouwtje doen dit om de beurt. Jongen die net uit het ei zijn, zijn blind en kaal en ontwikkelen zich langzaam. Ze worden verzorgd door beide ouders en verlaten het nest als ze zes weken oud zijn. Het duurt nog maanden voor hun snavels zo lang zijn als die van een volwassen toekan.
Reuzentoekans houden van gezelschap. Ze komen bij elkaar, vliegen in groepen en maken een hoop kabaal. De roep van een toekan is een doordringend, monotoon geluid. Tijdens het vliegen wisselt de vogel het klapwieken af met zweefvluchten. Levenslustig en speels als ze zijn, houden reuzentoekans van worstelwedstrijden. Twee vogels pakken elkaar bij de snavel en duwen totdat n van hen zijn evenwicht verliest. In een ander spel, dat vaak vooraf gaat aan het paren, gooien de vogels bessen naar elkaar. Wanneer een toekan slaapt, draait hij zijn kop om zijn snavel op zijn rug te laten rusten, en vouwt zijn staart eroverheen. Hierdoor passen er meer toekans in een nest.
De snavel van de toekan mag er dan uitzien alsof hij ontworpen is om af te rekenen met een grote prooi, deze vogel is toch echt een fruiteter. Met zijn snavel kan hij fruit van takken plukken die te dun zijn om op neer te strijken. Hij neemt het fruit in het puntje van zijn snavel, houdt zijn kop scheef en laat het dan netjes in zijn keel rollen. Toekans gebruiken hun snavel ook om harde schillen van fruit te pellen. Hoewel bomen en planten in het oerwoud het hele jaar door voorzien in de grootste behoeften van de toekan, wisselt hij zijn voedsel soms af met insecten, kleine reptielen en zelfs de eieren en jongen van andere vogels.
Vanwege zijn exotische kleuren en zijn karakter, is de reuzentoekan een doelwit geworden van de dierenhandel. En vogel is al veel geld waard. Veel gevangen vogels sterven echter tijdens het transpot. Hoewel de soort niet wordt bedreigd, is men bezorgd dat deze handel tot een afname van het aantal toekans kan en zal leiden.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer