WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Ringstaartbuidelrat
Groep : op het land levende zoogdieren

De ringstaartbuidelrat is één van de vijftien leden van de ringstaartenfamilie en de grotere familie van vliegende buideleekhoorns. Met zijn veelzijdige beweeglijke staart en sterke grijptenen, is de ringstaartbuidelrat perfect aangepast aan een leven in de toppen van de bomen van regenwouden, heersterachtig bosland en tuinen in de voorsteden van Australië. Dit stille, gewoonlijk lenige dier reageert op onverwachte ontmoetingen door te bevriezen als een standbeeld, botweg voor zich uit starend, om daarna langzaam weg te sluipen.
Hoewel ringstaartbuidelratten net zo lief in tropische of gematigde bossen leven, geven ze de voorkeur aan gebieden waar veel eucalyptusbomen zijn. Deze schuwe maar sociale dieren leven in boomtoppen en zijn alleen tijdens de nacht actief. Tijdens de dag rusten ze gezamelijk in nesten die ze bouwen tussen boomtakken of dik kreupelhout. Ieder rond nest is gemaakt van gesnipperde bast, bladeren, varens en twijgen of dik kreupelhout en heeft een kleine ingang aan één kant. Nesten worden gewoonlijk dicht op elkaar gebouwd en worden bewoond door tot wel zes dieren, waaronder volwassenen en jongen. In koudere klimaten nestelen ringstaartbuidelratten ook in holen in bomen, bekleed met bladeren.
Net als alle andere buideldieren, hebben vrouwelijke exemplaren een buidel op hun buik waarin hun pasgeboren jongen eten en groeien in warmte en veiligheid. Paren blijven vaak langer dan één seizoen bij elkaar, en het vrouwtje kan in één jaar twee nesten krijgen. Gewoonlijk werpt ze twee kleine, kale, onontwikkelde jongen, die maar een paar centimeter lang zijn. Ze blijven zo'n achttien weken in de buidel, of totdat ze sterk genoeg zijn om eruit te klimmen op hun moeders rug. De jonge buidelratten worden nog zes maanden gezoogd en blijven wel een jaar dicht bij hun moeder.
Tijdens de nacht verlaten deze hongerige herbivoren de warmte en veiligheid van hun nest en gaan op zoek naar voedsel. Ze zijn vooral gek op sappige, jonge eucalypstusbladeren, maar eten ook de nieuwe bladeren van een grote verscheidenheid aan andere bomen, zoals acacia, theebomen, lampenpoetsers en vlinderstruiken. Ook doen ze zich tegoed aan bloemen en knoppen, bloemennectar, boomsap en -bast, en fruit.
Ringstaartbuidelratten communiceren met zacht, tsjilpend geluid. Ze kunnen echter zeer agressief worden naar elkaar toe in gebieden waar veel nesten zijn. Deze dieren voelen zich op hun gemak in de buurt van mensen en nestelen soms in daken van huizen en in bomen van parken in voorsteden en tuinen. Ze zijn echter altijd op hun hoede en zullen zelden op de grond komen, waar ze een makkelijke prooi zijn voor varanen, dingo's en katten.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer