WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Ringstaartmaki
Groep : op het land levende zoogdieren

De ringstaartmaki is vooral te herkennen aan zijn lange, pluizige, zwart-wit gestreepte staart en katachtige verschijning. Dit luidruchtige diertje voelt zich het lekkerst in een groep en kan, speurend naar vruchten en noten, even goed uit de voeten op de grond als springend van boom tot boom.
Ringstaartmaki's leven in groepen van ongeveer veertien leden. Binnen zo'n groep zijn de vrouwtjes de baas en de twee geslachten leven in een strikt gescheiden hiŽrarchie waarbinnen elk diere vecht voor zijn sociale positie. Ze gebruiken een hele reeks geluiden om te communiceren en hun hoge kreten zijn van een kilometer afstand te horen. Elke groep heeft een eigen territorium dat de mannetjes markeren met hun geur. Ringstaartmaki's zijn overdag actief en laten hun witte buik graag warmen door de zon. Elkaars vacht schoonhouden is een belangrijk sociaal gebeuren. De dieren vormen paren of kleine groepjes en kammen elkaars vacht om de beurt met de tanden van hun onderkaak.
Wereldwijd leven er meer dan duizend ringstaartmaki's in dierentuinen in gevangenschap,  waar ze goed gedijen. In het wild komen ze alleen voor op Madagascar, waar het voortbestaan van de soort twijfelachtig is doordat de bossen waarin de dieren leven verdwijnen ten gunste van het akkerland. Ook bosbranden bedreigen deze ringstaartmaki's en hun leefomgeving. Roofvogels en de fretkat (een inheems roofdier dat lijkt op de mangoest) jagen op deze maki's, net als mensen die hen op willen eten of willen verhandelen.
De paartijd is voor de mannetjes een uitputtende periode. Onderling wordt er fel gevochten en ze proberen een rivaliserende groep binnen te dringen om de paarkans te vergroten. Voorafgaand aan een gevecht wrijven de mannetjes hun staart in met een stinkend goedje uit de klieren op hun voorpoten en genitaliŽn en houden een 'wedstrijdje stinken', waarbij ze met hun staart zwaaien om een vieze geur te verspreiden. Vrouwtjes paren met verschillende mannetjes en krijgen ťťn jong of soms twee. Meteen na de geboorte klemt de kleine maki zich vast aan moeders buik. Drie tot vier weken later zet het zijn eerste stappen en gedurende de vijf maanden daarna wordt het jong steeds zelfstandiger. Het keert naar zijn moeder terug om te eten of te slapen. Mannetjes zijn vaak agressief tegen jonge dieren, maar vrouwtjes letten vaak op elkaars jongen en beschermen ze tegen roofdieren.
De ringstaartmaki's eten vegetarisch, hoewel ze soms een klein insect verorberen. Ze plukken met hun behendige voorpoten vruchten, bladeren, bloemen, schors en het sap van bomen en struiken. De vrouwtjes hebben voorrang bij de verdeling van het voedsel. De restjes zijn voor de mannetjes.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer