WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Rode brulaap
Groep : op het land levende zoogdieren

Het geslacht Alouatta van de familie Cebidae bestaat uit negen soorten brulapen. De rode brulaap is de Alouatta seniculus. Hij laat zijn aanwezigheid hoog in de bomen merken door een constante, lage roep die volgens sommigen lijkt op het gebrul van een leeuw. De opschudding die dit in het bladerdak van het Zuid-Amerikaanse regenwoud veroorzaakt, is de slimme manier van deze aap om gevechten met zijn buren te voorkomen. Dit, in combinatie van zijn speciale menu, zorgt ervoor dat hij steeds weer overleeft, ondanks de aantasting van zijn leefgebied.
Rode brulapen leven in troepen van vier tot elf dieren, inclusief een alfa of dominant mannetje, soms een tweede mannetje, en vrouwtjes met hun jongen. Een aantal mannetjes leeft in losse vrijgezellentroepen, waar de hiërarchie bepaald wordt door de leeftijd. Aangezien deze dieren voornamelijk bladeren eten die weinig energie opleveren, rusten ze meer dan vijftig procent van de dag. Binnen hun territorium reizen ze niet meer dan vijfhonderd meter per dag, waarbij ze tussen de bomen zwaaien en hun lange grijpstaart gebruiken om zich aan takken vast te houden. Deze primaten leven in bomen, maar komen af en toe op de grond en bewegen zich dan langzaam op handen en voeten van boom naar boom.
Het alfamannetje paart met verschillende vrouwtjes uit zijn troep. Zes maanden na de paring werpt het vrouwtje één jong. De baby wordt zes maanden lang door zijn moeder gedragen en een jaar lang gespeend. Een jong mannetje kan het alfamannetje uitdagen voor een woest gevecht. Als de vrijgezel wint, zal hij alle zogende baby's doden. Daardoor ovuleren de vrouwtjes en worden ze weer vruchtbaar, lang voordat dit andere het geval zou zijn. Ongeveer dertien procent van de jonge brulapen wordt door volwassen dieren gedood, maar gespeende dieren worden zelden gedood.
Deze aapsoort kan enige tijd leven op het menu van enkel bladeren. Maar meestal bestaat slechts de helft van het voedsel uit bladeren; de rest bestaat uit bloemen en tropische vruchten. Omdat hij goed kleuren kan onderscheiden, kan hij voedsel zoeken dat voedzamer is. De ingewanden van een rode brulaap zijn zo lang dat ze eenderde van zijn lichaam in beslag nemen. Van tijd tot tijd komt de aap naar beneden en eet modder. De modder bindt de giftige stoffen die in veel tropische bladeren zitten en maakt die onschadelijk.
Het werk binnen een troep is strak verdeeld. Het brullen wordt meestal door de mannetjes gedaan, terwijl de vrouwtjes voor de jongen zorgen. De apen gebruiken hun stem om territoriale aanspraken te doen gelden en om zich te verdedigen. De dag begint met een ochtendconcert om naburige troepen precies te laten weten waar ze zijn. Overdag wordt dit herhaald. Op deze manier kunnen troepen elkaar ontlopen, tenzij een dominant jong mannetje een greep naar de macht wil doen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer