WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Rode vos
Groep : op het land levende zoogdieren

Met zijn rijke kleurenpracht, borstelige staart en scherpzinnigheid heeft de rode vos een aantrekkingskracht die, voor veel mensen, opweegt tegen zijn negatieve reputatie van aaseter en veedief. In feite is het één van 's werelds meest wijdverspreide en vindingrijke dieren - daarom wordt hij zo vaak geportretteerd als en sluw en slim figuur in sprookjes en stripverhalen. De vos is één van de weinige dieren die geprofiteerd heeft van de toenemende verstedelijking, zozeer zelfs dat de populatie nu talrijker is dan ooit.
Hij is in staat om zich constant aan te passen aan nieuwe situaties en deze uit te buiten. Hij kan kortstondig tot zestig kilometer per uur rennen, en klimmen en springen over obstakels van wel twee meter hoog. Hij is meestal in de late middag of tijdens de nacht actief, en de vos slaapt gewoonlijk overdag in één van zijn verschillende veilige holen of rustplaatsen binnen zijn territorium. Dit beslaat zo'n 1000 tot 1025 vierkante kilometer, die de vos markeert met uitwerpselen, urine en geur uit zijn anale en andere klieren. Hij heeft een scherpe, hoge blaf.
Een vrouwtjesvos kan met verschillende mannetjes paren voordat ze er één accepteert als levenspartner. Daarna maakt het paar een aantal holen, die ze zelf graven of inpikken van andere dieren. Ze kiezen de grootste als de geboorteplaats voor de jongen, die blind en hulpeloos geboren worden. Als ze tien tot veertien dagen oud zijn gaan hun ogen open en zijn deze blauw, maar wanneer ze vijf weken zijn, zijn ze geelbruin geworden. De jongen worden door beide ouders verzorgd en soms door een 'hulpje', een jong vrouwtje uit een vorig nest. Tegen twaalf weken zijn de jongen volledig gespeend, maar ze blijven tot de herfst bij hun moeder.
De rode vos is geen moeilijke eter. Zijn prooi bestaat uit kleine zoogdieren, vooral konijnen, maar insecten, aardwormen, vogels, eieren en fruit vormen een welkome aanvulling. In stedelijke gebieden plunderen vossen vuilnisbakken of eten restjes die voor vogels zijn neergelegd. Ook hebben ze een reputatie als kippenmoordenaar. De massaslachting die soms te zien is in kippenrennen is de natuurlijke reactie van de vos om voordeel te halen uit overtollige prooi die, indien mogelijk, later kan begraven worden als reserve. De vos jaagt alleen, hij volgt zijn prooi net als een kat. Om kleine dieren te doden, springt de vos hoog in de lucht en slaat dan de prooi tegen de grond met zijn klauwen.
In veel delen van de wereld wordt de rode vos gevangen, vergiftigd, of afgeschoten door pelsjagers, boeren of jagers. Toch wordt hij niet in zijn voortbestaan bedreigd. Dankzij zijn verbazingwekkende vermogen om bijna overal te overleven, blijft de vindingrijke vos het goed doen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer