WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Rolstaartbeer
Groep : op het land levende zoogdieren

De rolstaartbeer behoort net als Zuid-Amerikaanse soorten als de rode neusbeer en de olingo, tot de wasberen. De rolstaartbeer slingert van tak tot tak met de hulp van zijn sterke grijpstaart en wordt door mensen die hem zien klauteren door het bladerdak van de Zuid-Amerikaanse bossen vaak voor een aap aanzien. In werkelijkheid behoort dit dier tot de familie van de wasberen. Hij is ongeveer even groot als een huiskat en zoekt tijdens de nacht naar rijpe vruchten om zijn honger te stillen.
De rolstaartbeer slaapt het grootste deel van de dag in de holte van een oude boom. Maar als het erg heet is, verlaat hij soms zijn schuilplaats om op een tak af te koelen. Tegen de avond wordt hij wakker en neemt dan eerst de tijd om zich uit te rekken en te wassen, voordat hij op zoek gaat naar voedsel. Dit behendige dier kan zijn achterpoten naar achteren draaien en met de kop naar voren naar beneden klimmen, waarbij hij zich vasthoudt met zijn klauwen. Volwassen dieren leven doorgaans solitair, behalve in de paartijd, en hebben een groot territorium, dat gemarkeerd wordt met de geurklieren op kaken, keel en onderbuik. Zowel mannetjes als vrouwtjes verdedigen hun territorium fel tegen indringers van hetzelfde geslacht. De rolstaartbeer blaft als hij wordt gestoord en kan onder het eten schel krijsen, maar over het algemeen is het geen luidruchtig dier.
In de paartijd vormen rolstaartberen gewoonlijk sociale groepen die bestaan uit twee volwassen mannetjes, een bronstig vrouwtje en soms twee jongen van de jaren ervoor. De mannetjes vechten korte tijd en het dominante mannetje krijgt de eerste gelegenheid om met het vrouwtje te paren, terwijl het andere mannetje het territorium bewaakt. Vier maand later wordt er gewoonlijk één jong met dichte ogen geboren in het nest in de boomholte. Na zo'n twintig dagen gaan de oogjes van het jonge dier open en schakelt hij over op vast voedsel.
De rolstaartbeer kan zijn enorm lange tong diep in bloemen steken op zoek naar nectar, of bijennesten doorzoeken op honing. Zijn menu bestaat uit zoete dingen, voor negentig procent uit vruchten, aangevuld met bladeren, nectar en honing. Hij heeft het liefst rijpe, zoete en vlezige vruchten, zoals mango's, vijgen en bananen. Sommige groepen eten insecten en ook wel kleine dieren zoals kikkers en nestelende vogels en eieren. De rolstaartbeer hangt aan zijn lange grijpstaart aan een tak terwijl hij zijn eten plukt en verorbert. Hoewel hij meestal alleen foerageert, zijn er op plekken met een overvloedig voedselaanbod soms meerdere dieren te vinden die zich tegoed doen. De rolstaartbeer eet 's nachts en kan afstanden van wel twee en een halve kilometer afleggen op zoek naar voedsel.
Hij is bijzonder handig met zijn voor- en achterpoten, die elk vijf klauwen hebben. De sterke staart fungeert als vijfde ledemaat; dit behendige dier krult hem om een tak als steuntje bij het klimmen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer