WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

Het roodborstje

Orde : Passeriformes - familie : Turdidae - geslacht : Erithacus en soort : Erithacus rubecula. Een nauw verwant van het roodborstje is de eveneens tot deze familie behorende nachtegaal en het blauwborstje.
Het bekende roodborstje leeft in de omgeving van mensen, zodat hij in zijn West-Europese verspreidingsgebied geliefd is geworden om zijn tamheid. In oostelijke gebieden is hij echter schuw en ongrijpbaar, en blijft hij uit het zicht in afgelegen bossen. Met zijn fraaie uiterlijk en zijn trillende gezang dat het hele jaar weerklinkt, lijkt het roodborstje een zachtaardige verschijning in parken en tuinen, maar in feite is hij fel territoriaal en agressief.
Dit vogeltje markeert zijn territorium door vanaf hoge plekken te zingen, zodat hij een goed uitzicht heeft over de omgeving en zijn lied tot op grote afstand hoorbaar is. Als een ander roodborstje op zijn terrein komt, hoeft de eigenaar meestal alleen maar te zingen om hem te verjagen. Maar als een rivaal het territorium opeist, kan hij terugzingen. Er kan een wreed gevecht volgen, die soms tot letsel of de dood leidt. Als een vrouwtje het territorium van een mannetje betreedt om een partner te zoeken, negeert ze zijn dreigementen gewoon. In de loop van enkele uren of zelfs dagen bouwt het paar een band op tot ze elkaar als partners aanvaarden.
Roodborstjes nestelen meestal in de lente op een verborgen plek zoals een boomholte. Terwijl het vrouwtje het nest maakt, brengt het mannetje haar eten, wat hij blijft doen zolang ze broedt. De jonge vogeltjes zijn aanvankelijk blind en kwetsbaar en afhankelijk van het voedsel dat beide ouders komen brengen. Ze leren echter gauw vliegen en zijn na slechts vijftien dagen klaar om het nest reeds te verlaten. Ze worden dan nog maximaal drie weken gevoerd. Daarna kunnen ze voor zichzelf zorgen, zodat hun ouders nog een broedsel kunnen grootbrengen.
Hoewel deze zangvogel zich vooral voedt met kleine ongewervelde dieren zoals rupsen, kevers, oorwurmen en vliegen, eet hij 's winters ook zaden en bessen. Als hij op jacht is springt hij over de grond of zit hij op een lage plek zoals een schuttingspaal tot hij onder zich iets ziet bewegen. In de winter blijven alleen de roodborstjes met een goed bevoorraad territorium over. Bij heel koud weer verspilt het roodborstje geen energie aan het verdedigen van zijn territorium, omdat hij zich moet concentreren op overleving.
Hoewel het voortbestaan geen gevaar loopt, worden sommige bospopulaties in oostelijke streken bedreigd door verwoesting van het leefgebied. In West-Europa heeft de vogel het vermogen ontwikkeld om dicht bij de mensen te leven. De hoge voortplantingssnelheid van deze vogel zorgt voor een stabiele populatie.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer