WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : AmfibieŽn en reptielen
 

De roodwangsierschildpad

Orde : Testudines - familie : Emydidae - geslacht : Trachemys en soort : T. scripta elegans. De roodwangsierschildpad is lid van de orde Testudines van land- en zeeschildpadden.
Met zijn harde, beschermde schild en gevliesde poten is de roodwangsierschildpad een oeroud dier dat amper is veranderd sinds hij zo'n tweehonderd miljoen jaar geleden tot ontwikkeling kwam. Dit voorzichtige dier, dat in de Verenigde Staten inheems is, houdt ervan zich in het zonnetje te koesteren al glipt hij bij het minste of geringste gevaar snel weer terug in het water.
Op zonnige dagen gaan deze sociale roodwangen graag met hun soortgenoten zonnebaden op een modderige oever of op een gedeeltelijk ondergelopen rots of boomstronk. Wordt het te krap, dan wedijveren ze om het warmste plekje door boven op elkaar te klimmen en vervaarlijke stapels te vormen. 's Nachts slaapt de roodwansierschildpad op de modderige bodem van een rivier of plas, of drijft hij onder het wateroppervlak. Wordt het tijdens de winter te koud of in de zomer te heet, dan graaft hij zich onder water in de zachte modder in of kruipt hij in een ondergelopen holle boomstronk. Daarna valt hij in een diepe slaap tot het weer in maart of april opknapt.
Deze schildpad is een opportunist, die eet wat in zijn watergebied voorhanden is. De jongen dieren zijn voornamelijk carnivoor en voeden zich met kleine visjes, kikkers, kikkervisjes, waterslakken, wormen, waterinsecten en hun larven. Daarentegen eten de volwassen dieren plantaardig voedsel. De roodwang voedt zich altijd in het water en heeft twee belangrijke jachttechnieken : of hij drijft aan het oppervlak en wacht tot hij een insect weg kan happen, of hij houdt zich in het diepe schuil en grijpt er elk passerend visje of schaaldier. Ook taaie onderwaterplanten en schaaldieren vormen geen probleem : hij kraakt ze met zijn krachtige, scherpgerande kaken of verscheurt ze met zijn scherpe klauwen. Hij grijpt soms zelfs een vogel die in het water drinkt of baadt.
Een vrouwtje die bereid is om te paren geeft een geur af om een partner aan te trekken. Een mannetje volgt haar overal, waarbij hij vaak achteruit zwemt en met zijn voorpoten naar haar zwaait en haar kin kietelt. Meestal reageert ze op dit baltsgedrag door naar zijn tenen te happen. Vervolgens verlaat het vrouwtje het water om een geschikte nestelplek in vochtige aarde te zoeken en daar haar eieren in te leggen. Zo'n drie maanden later graven de heldergroene jongen zich een weg uit het nest.
Per jaar worden er vanuit de Verenigde Staten drie tot vier miljoen roodwangen geŽxporteerd. Er zijn twee intensieve fokbedrijven die ze daarvoor mogen fokken. Ze komen er wel veel voor, maar worden toch op een aantal plaatsen in de Verenigde Staten bedreigd.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer