WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Dier - algemeen

Roofdieren uit de Indochinese wouden

Door de rijkdom aan herten, runderen, apen en halfapen, eekhoorntjes en nog vele andere kleinere dieren in de tropische wouden van Zuidoost-Azië, kunnen vele vleesetende roofdieren er ook een bestaan vinden. Daaronder zijn vele katachtigen : grote, zoals de panter en de nevelpanter, en kleinere, zoals de rietkat en de Bengaalse kat (zie foto). Verder komen voor de Maleise beer, adjaks (wilde honden), mangoesten en andere civetkatten, waaronder bijvoorbeeld de zeer kleine witsnuitpalmroller.
Dieren die hoofdzakelijk van insecten leven, zijn ook rijk vertegenwoordigd. Onder hen zijn vele soorten spitsmuizen, onder meer de uiterst kleine muskus-spitsmuis, die niet langer is dan tien tot vijftien cm. Ze maken een eigenaardig hoog geluid. De Chinezen noemen deze diertjes geldspitsmuizen, omdat het geluid dat ze maken op het rinkelen van geld lijkt. Dan is er de Aziatische mol, een verwant van de Europese mol, zonder uitwendige oren en bijna blind. Met zijn sterk ontwikkelde klauwen graaft hij naar wormen en insectenlarven.
Eén van de grote roofdieren is de zwarte panter. Hij vormt niet, zoals wel gedacht wordt, een aparte soort, maar hij verschilt alleen in kleur van de gewone panter of luipaard. Hij heeft ook precies dezelfde vlekkentekening, maar die is alleen bij een bepaalde lichtval te onderscheiden tegen de vrijwel zwarte ondergrond. De zeer zeldzame, prachtig getekende nevelpanter is geen nauwe verwant van de panter, hoewel ook hij een goede klimmer is. Hij ligt, alleen en meestal tijdens de nacht, op een boomtak op de loer naar prooi, bij voorkeur bij een rivier. Hij is geelgrijs met grote, lichtgrijze vlekken die naar de randen toe donkerder worden.
De Aziatische goudkat is één van de weinige katten zonder tekening op het lichaam. Hij is goudbruin en heeft alleen enkele donkere strepen op zijn lichtgele wangen. Hij is vijftig cm lang. Zo groot is ook de zeldzame marmerkat, die een gemarmerd uiterlijk heeft. De vissende kat komt het meest voor in moerasbossen. Hij leeft van kleine zoogdieren. Er wordt wel beweerd dat hij met zijn klauw vissen uit het water slaat, maar dat is nog nooit werkelijk vastgesteld. Wel heeft hij kleine vliezen tussen zijn tenen. Zeer talrijk in deze streken is de moeraskat. Hij is niet groter dan een flinke huiskat en jaagt op vrijwel alles, van een insect tot een niet te groot hert.
Onder de civetkatten - een aparte familie van de roofdieren - lijkt de gevlekte linsang nog het meest op een kat. Zo heeft hij intrekbare klauwen en hij maakt jacht door zijn prooi te besluipen, om hem dan op het juiste ogenblik met een korte sprong te grijpen. Over het algemeen eten civetkatten gevarieerder dan katten, en niet uitsluitend vlees. Dat is heel sterk het geval met de binturong of beermarter, in vele opzichten een merkwaardig dier. Hij heeft een borstelige vacht - in de bonthandel zeer gevraagd - en hij is het enige echte zoogdier (met een volledige placenta, in tegenstelling tot onder andere de buideldieren) in de Oude Wereld met een echte grijpstaart. Hij gebruikt die als hij met zijn kop omlaag uit een boom klimt.
Van de mangoesten of ichneumons - een aparte groep onder de civetkatten - bevinden zich ook vertegenwoordigers in deze wouden, waaronder de krabbenetende ichneumon, die leeft van kreeftachtigen, kikkers en vissen. Veel ichneumons gebruiken slangen, zelfs zeer grote, als deel van hun gevarieerd menu. Ze pakken die bliksemsnel achter de kop zodat ze als het ware verlamd zijn, waarna ze hen kunnen doden. Ze zijn niet, zoals wel beweerd is, immuun voor slangengif.
De Maleise beer is, met een totale lichaamslengte van ongeveer één meter en met een gewicht van nog geen vijftig kg, de kleinste echte beer ter wereld. Zijn verspreidingsgebied reikt van Birma tot in Indonesië. Net als de kraagbeer en de lippenbeer is hij zwart, met een lichte vlek op de borst. Hij kan goed klimmen en hij eet veel plantaardig voedsel. Ook eet hij graag honing, die hij bemachtigd door een bijennest open te breken, er zijn poot in te steken en die daarna af te likken. Zijn tweede naam - honingbeer - is verwarrend, omdat de lippenbeer ook wel honingbeer wordt genoemd.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer