WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Rosse woelmuis
Groep : op het land levende zoogdieren

De rosse woelmuis behoort tot de grote knaagdierenfamilie Muridae, samen met muizen, hamsters en ratten. Er zijn zeven soorten binnen zijn geslacht. Op het eerste gezicht wordt de rosse woelmuis vaak aanzien voor een gewone muis. Hij kan worden aangetroffen in de bossen van Europa en Centraal-AziŽ. Dit knaagdiertje heeft een gedrongen lijf en ronde kop, en een glanzende vacht van roodachtig bont. Hij kan razendsnel rennen en klimmen als hij wordt bedreigd. Een wandelaar ziet vaak niet meer van hem dan een wegschietende roodbruine streep.
De rosse woelmuis is voornamelijk te vinden onder het dichte gebladerte van loofbossen of naaldwouden op koude, rotsachtige bodem, waar volop voedsel is. Daar holt en draaft hij in het rond, onder en tussen de afgevallen takken en de boomstronken en klimt met groot gemak. Hij kan zelfs kleine stukjes zwemmen. Omdat hij zo klein is, is hij een makkelijke prooi voor roofdieren zoals uilen, torenvalken en wezels. Daarom probeert hij voortdurend uit het zich te blijven. De woelmuis benut hiervoor veelgebruikte routes door het kreupelhout of onder de sneeuw, of ondiepe ondergrondse gangen die kriskras door zijn territorium lopen. Hij maakt zijn nest meestal in een hol onder de grond. Soms ook boven de grond, in een boomholte of onder een blok hout. De rosse woelmuis leeft in groepen en kan in een klein gebied een grote populatie vormen, met overlappende territoria.
Zoals de meeste knaagdieren hebben rosse woelmuizen een korte levensverwachting. Ze zijn daarom al geslachtsrijp als ze nog maar vier maanden oud zijn. Dit betekent dat een vrouwtje dat aan het begin van de paartijd wordt geboren, nog datzelfde jaar zelf een nest jongen kan krijgen. Een ontvankelijk vrouwtje paart met het dominante mannetje in haar territorium en kan maar liefst vier keer per jaar werpen. Het mannetje zorgt niet voor het vrouwtje noch voor de jongen na de paring. De jongen voeden zich met moedermelk tot ze na een twee tot drie weken zijn gespeend.
Het dieet van de rosse woelmuis verandert met het seizoen en beschikbaarheid. Hij verlaat zijn nest voor korte uitbarstingen van foerageeractiviteit, zowel overdag als tijdens de nacht maar vooral in de ochten- en avondschemering. Deze woelmuis speurt de bosbodem af naar voedsel zoals paddestoelen, wortels, korstmossen en boomschors. Omdat hij een goede klimmer is, zoek hij ook in struiken en kleine bomen naar bessen, jonge bladeren en noten, met name hazelnoten. In de herfst slaat hij overtollig voedsel op in zijn nest, voor de schrale wintermaanden.
Alleen al in Engeland bestaat de populatie woelmuizen naar schatting uit 23 miljoen, ondanks hun natuurlijke vijanden. Twee van zijn grootste vijanden zijn de kleine wezel en de hermelijn. Sommige rosse woelmuizen die in de gematigde zone leven, worden als een plaag aanzien voor de landbouw vanwege het eten van zaden en zaailingen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer