WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De rotshaan

Orde : Passeriformes - familie : Cotingidae - geslacht : Rupicola en soort : Rupicola rupicola en Rupicola peruviana. Rotshanen behoren tot de familie van de Cotinga's, die in Zuid-Amerikaanse regenwouden leven en waarvan veel soorten een mooi verenkleed hebben.
Een flits van schitterend oranjerood tussen het groen van het regenwoud kondigt de komst aan van één van de opvallendste vogels : de mannetjesrotshaan. Zijn vurig gekleurde verenkleed maakt veel indruk op de vrouwtjes. Het vrouwtje is veel bescheidener in leefwijze en kleur. Na het paren brengt ze maanden door in een donker hol en voedt haar jongen alleen op.
Buiten de broedtijd is de mannetjesrotshaan een schuwe, solitaire vogel die zich onopvallend verschuilt op een plekje in de schaduw van het regenwoud. Zijn aanwezigheid verraadt hij soms door zijn roep. Zijn gedrag verandert tijdens het broedseizoen, wanneer hij met andere mannetjes de strijd aangaat om de aandacht van een vrouwtje te trekken. De mannetjes strijken neer en tonen uitgebreid hun verenkleed.
Met de voorstellingen op de baltsplaats proberen de mannetjes een vrouwtje te verleiden en vaak zal een vrouwtje dat onder de indruk is, neerstrijken naast haar winnaar. Na het paren laat het mannetje het vrouwtje alleen. Het vrouwtje bouwt haar nest tegen een grot of rots, vaak boven een waterstroom. Het nest is een soort kom van klei versterkt met plantenvezels en bedekt met zacht mos of korstmos. Ze zit meer dan drie weken op haar gespikkelde eitjes en haar jongen verlaten het nest na zes weken na het uitkomen. Het jongen mannetje krijgt zijn eerste oranje verenkleed in het tweede levensjaar en zijn volwassen kleed in het droge seizoen van het derde jaar. Daarvoor maakt hij nog niet veel kans een vrouwtje te verleiden.
Net als de meeste andere exotische vogels eet de rotshaan vooral vruchten met zijn bek terwijl hij van tak tot tak vliegt. Door de tropische warmte is er het hele jaar door voldoende plantenvoedsel voorhanden, en de rotshaan probeert zijn voedselbronnen nog uit te breiden : hij strooit her en der onverteerde zaden uit. Bovendien is de rotshaan dol op kleine hagedissen en hapt hij insecten van bomen, struiken en rotsen.
Rotshanen leven in enkele van de minst verstoorde tropische bossen van Zuid-Amerika. Maar in deze situatie komt langzaam verandering nu goudzoekers de waterstromen bevuilen en houthakkers bomen kappen. Bovendien is er een illegale handel in vogels, Guyana is bijvoorbeeld de op één na grootste exporteur van exotische vogels. Ook in Brazilië worden veel exemplaren illegaal gevangen. Een rotshaan levert in de Verenigde Staten vijfduizend dollar op, hoewel maar enkele exemplaren in gevangenschap langer dan één jaar in leven blijven.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer