WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De roze pelikaan

De roze pelikaan is ťťn van de zeven pelikaansoorten van de familie der Pelecanidae. Orde : Pelecaniformes - geslacht : Pelecanus en soort : Pelecanus onocrotalus.
Met zijn sneeuwwitte verenkleed, enorme snavel en diepe keelzak is de roze pelikaan een opvallende vogel. Hij ziet er misschien wat grappig uit, maar hij kan uitstekend vissen. Vaak jaagt hij met andere pelikanen vis bijeen om die vaardig uit het water te scheppen. Hij is een sterke vlieger en een zwerm pelikanen die hoog in de lucht in formatie vliegt, is een indrukwekkend gezicht.
Deze pelikaan is een sociale vogel die in kolonies leeft. Hij gaat geregeld op zoek naar voedsel op tien kilometer afstand van het nest en durft zelfs wel een afstand van 150 kilometer aan. Toch zijn dit maar geringe afstanden vergeleken met de jaarlijkse migratie van de roze pelikaan die in Midden- en Oost-Europa broedt. Als in de herfst de dagen korten en kouder worden, migreren er zo'n 70.000 naar Afrika. Onderweg rusten ze uit in IsraŽl en tegen de noordelijke lente keren ze terug naar Europa. Ook in het verspreidingsgebied in AziŽ vindt dit soort langeafstandsmigraties plaats.
Onder zijn enorme snavel hangt een grote keelzak. Dit is perfect visgereedschap. De pelikaan dompelt zijn kop onder water en gebruikt de zak als visnet om vissen en schaaldieren te vangen. Soms vliegt een zwerm pelikanen in een V- of een U-vorm, waarbij ze met hun vleugels op het wateroppervlak slaan om vis voor zich uit te drijven, zodat ze die gemakkelijker kunnen opscheppen. Op Dasseneiland voor de kust van Zuid-Afrika verschalken ze meestal de jongen van andere zeevogels en bedreigen de plaatselijke populatie kelpmeeuwen. In vogelparken eten ze vaak kippenkuikens.
De roze pelikaan nestelt in grote, lawaaiige kolonies, meestal op een klein, ontoegankelijk eiland in een meer. Het nest is een ondiepe, in de grond uitgegraven holte. Het vrouwtje legt er haar eieren in en broedt die alleen uit. Beide ouders voeden de jongen, eerste met uitgebraakte vis en later met hele vissen. Behalve dat ze hen voeden, zorgen de ouders amper voor hun kroost. Vaak trappen ze erop of vallen de jongen ten prooi aan roofdieren. Slechts de helft van de jongen wordt volwassen. Ze verlaten het nest na drie weken om in jeugdgroepen te gaan leven. Met acht weken beginnen ze hun eigen vis te vangen, maar vliegen doen ze pas als ze tien tot twaalf weken oud zijn.
In Afrika blijft de populatie roze pelikanen gelijk, maar in Europa is een daling vast te stellen. Door de jacht is hun aantal in de eerste helft van de twintigste eeuw gedaald en vissers beschouwen de pelikaan nog steeds als een concurrent.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer